Ще бъде направено предложение до Общинския съвет в Асеновград да бъде отпусната помощ за семейството на загиналият пилот майор Валентин Терзиев. Той е родом от града, където живее и семейството му.

"Изказвам най-искрените си съболезнования на семейството на майор Терзиев. Той е роден в Асеновград преди 47 години, израснал е тук. От името на община Асеновград ще внесем предложение в Общинския съвет да подпомогнем финансово семейството на загиналия летец“, заяви кметът на Асеновград д-р Христо Грудев.

47-годишният майор Валентин Димитров Терзиев загина при падане на изтребител МиГ-29 в Черно море по време на учението "Шабла 2021". Той е от 3-а авиационна база "Граф Игнатиево" на длъжност началник на щаб на ескадрила, съобщиха от Министерство на отбраната.

Майор Терзиев е завършил Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" през 1998 г. с пролетени над 700 часа. Летял на самолети Pilatus PC-9M, L-29, L-39ZA, МиГ-21 и на МиГ-29.

На парада по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май - майор Терзиев е във втората кабина на изтребителя МиГ-29УБ - водач на групата от самолети от състава на авиобаза Граф Игнатиево, които прелетяха в боен ред "Клин" със скорост 600 км/ч на височина 600 метра над храм-паметника "Александър Невски".