Главният прокурор Иван Гешев показа оставката си, а след това публично я скъса на малки парчета пред журналисти и категорично заяви, че няма да я подаде.

„ Ще започна с това, че  като гл. прокурор съм работил единствено и само за българските граждани и тяхната сигурност. За мен думи като родина, отечество, чест, мъжка дума, вярност към приятелите, значат нещо.  Може да съм допускал грешки и това е нормално. Всичко съм  правил в интерес на хората и на народа” каза гл. прокурор. След това  той показ оставката и химикал и започна да я къса.

„Вчера, пристигайки от САЩ, бях поканен в 10:00 часа да си подам оставката.  Беше  споменато, моето семейство и че, ако не го направя, някой ще натисне копчето ентър с някакви видеоклипове.  За това по-добре да проява благоразумие, защото животът продължава.  Имаше  лични отклонения, че съм сам на скалата а там духа вятър. Не ме е страх! Колкото и да някой може да им звучи като клише, Фалконе е казал – страхливецът умира всеки ден, а смелият само веднъж”, каза Гешев.

„Правя каквото трябва и да става каквото ще”, заяви още Гешев.

Той обясни, че ще изложи хронологично атаката от „политическата мафия, олигархията и организираната престъпност „ срещу него и защо се е случило това.

„Опитах се още в началото на мандата си да променя каквото мога, да подобря живота на българските граждани, да подобря тяхната сигурност.  Започнах с битовата престъпност, организираната престъпност и ЕК заяви, че този проблем е решен. За пръв път се появиха и разследвахме дела за тероризъм, за зловредното руско влияние, което досега никой не разследваше, даже някои бивши премиери подаряваха кученца на Путин. Продължихме с олигарси, които всички смятаха за недосегаеми, а сега се крият в различни страни, най-вероятно пазени от руснаците.  Оттогава прокуратурата беше атакувана безогледно в резултат на всичко това, обединиха се всички престъпници и всички които искат да продължават да крадат. Аз и българските граждани не искаме това да продължава”, каза Гешев.

Той категорично заяви, че  политиката трябва да излезе от прокуратурата.

„До този момент политиците се опитваха в някаква степен внимателно да ръководят собствените си користни интереси, а с сега го прави безобразно, нарушавайки всякакви европейски ценности и морал”

„Всичко започна преди месеци, тогава получих завоалирано предложение, казаха, че е от Бойко Борисов - да стана посланик в Израел или Турция, а евентуално да имам политическа кариера, най-вероятно в неговата партия”, каза Гешев.

Той коментира и опита за атентат срещу него.

„Това беше шок за мен, аз смятам, че това е целенасочен опит да бъда убит, дали това е така или не, ще покажат експертизите, ще се включат Европол и други, така че съм сигурен, че истината за това ще излезе наяве”, заяви Гешев.