Национален фонд „Култура” отново е под прицела на обществеността заради финансирането на проект на Сингъл Степ по програмата „Възстановяване и развитие на частни културни организации”.

Плакат и анонс, с който организацията рекламира свое събитие – Drag Bingo, буквално запали социалните медии и провокира реакции от граждани и публични личности, които изразиха недоволството си, че публични средства се дават за подобни прояви.

„В най-женския и палав месец е време да изпратим зимата и да се разгорещим с Kinky Dringo 18+! Традицията повелява всички палавници да се явят на най-духовитото следобедно събитие на The Steps в последната неделя на месеца.  За да сбъднем и най-смелите ви фантазии и желания, сме поканили не две, а три Драг кралици! Те ще ви завържат за столовете и ще въртят топките в Дринго сферата, докато някой не направи линия-две или запълни цялото картонче. За най-непослушните ще има и специални награди. Звездното Драг трио, което ще ни забавлява до скъсване и ще ни изпоти от удоволствие, са сексапилната пума Пина, горещата Малина и най-свежото и изкусително бижу Емануела”, пишат организаторите.

Анонсът звучи повече като за събитие, на което посетителите ще имат горещи преживявания на по линия-две, а най-непослушните ще получат и награди. Главни действащи лица са сексапилна пума, малина и изкусително бижу.

Съвсем различна е презентацията на проекта, представена пред комисията на Национален фонд „Култура”.

Ето как са анонсирали дългосрочната програма за растеж от Сингъл Степ: „The Steps е иновативно мултифункционално културно пространство в София, собственост на фондация Сингъл Степ. Основните цели на проекта ни са: постигане на оперативна, административна и финансова устойчивост на социалното ни предприятие; развитието на разнообразна публика чрез собствена и външна културна програма с различни формати и жанрове; повишаване на социалния ефект на дейността ни чрез артистични събитията и публични дебати”.

От протоколите е видно, че са поискали близо 100 000 лв., а тоталният бюджет е над 353 000 лв. Журито е редуцирало сумата до 77 046,66 лв. Излязло е и с коментар за проекта, от който става ясно, че познават кандидатстващата организация и работата ѝ в публичното пространство. Ето какво е становището на журито:  „Сингъл Степ ЕООД има доказан опит в културния живота на страната особено в ЛГБТИ общността, организацията е една от малкото български организации, които създават, дистрибутират и популяризират темите за равенството и толеранстноста на всяко едно ниво. Сингъл Степ ЕООД създават множество интердисциплинарни проекти в годишната им програма за изкуство. Организацията развива нови артистиччни методи, събитията и проектите засягат важни съвреенни социални теми. Организацията има ясно обоснован план, как да надхвърли и надгради досегашните си постижения. "Сингъл Степ" планират включване на млади (до 35) творци в артистичната си програма за 2023-а. Сингъл Степ са разработили ясен и убедителен икономически план, притежават добре изградена публика, която развиват. Организацията има работещи и развиващи се канали в социалните мрежи. Проектното предложение на Сингъл Степ за 2023 г. е проефесионално и добре обосновано с потенциал за успешна реализация. Проектът се препоръчва за финансиране”.

Облечен в красиви думи получава подкрепа, но снимките, които се публикуват в публичното пространство  изглеждат нещо друго, но не и творческа програма. След шума около кадрите и финансирането с държавни средства, Министерство на културата реагира и обяви, че е назначена проверка, за да бъдат изяснени обстоятелствата и целесъобразността на финансиране на проекта с присъстващ хазартен елемент „Дългосрочна програма за растеж на The Steps – иновативно мултифункционално културно социално предприятие“. Проектът е минал през административното сито на НФК в периода, когато министри на културата бяха Атанас Атанасов и Велислав Минеков.

Последва и реакцията на частната организация, която пусна свой коментар в социалните медии: „Национален фонд „Култура” за подкрепата и доверието към нашия проект (събитието “Drag Bingo” е само малка част от него, наред с “Акустични вечери” и “Обществени дебати”, например), тъй като финансирането на такива инициативи е не само ключово средство за овластяване и противодействие срещу дискриминацията, но и иновативен метод за културно обогатяване, включване на различни публики и стимулиране на диалог. Ние ще продължим да изпълняваме одобрения от НФК проект, спазвайки всички изисквания на фонда; подобни провокации не са ни разколебавали, няма да успеят и в бъдеще”.

Това не е първият проект на Сингъл степ, който предизвиква публични реакции.  Организацията стои и зад детската книжка “Мравин”, която разказва за еднополови семейства, както и на “Другите българки”.  Изложбата представляваше кадри на транссексуални, влезли в ролята на популярните от картините на Владимир Димитров-Майстора женски образи.

КОИ СА СИНГЪЛ СТЕП ЕООД

Дружеството е с управител Иван Димов. Основната му дейност е създаването, разпространението и опазването на културни ценности в областта на театъра, музиката, киното, аудиовизията, литературата и т.н. Предмет на дейност са и разнообразни услуги – хотелиерски и ресторантьорски. Димов е свързан с още 5 фирми.