Все по-малко пловдивски фирми успяват да се преборят за обществени поръчки за строителство, пуснати от Общината. През последната година масово фирми от Смолян, Карлово, дори Горна Оряховица и родопски села излизат победители в търговете.

В строителството на големите инфраструктурни проекти, както  и поддръжка на пътищата през последното десетилетие обичайно поръчките отиваха в двете пловдивски компании „Драгиев и Ко” и „Пътинженеринг”. Двете фирми продължават да присъстват трайно за пътните ремонти под тепетата, но в строителството на детски градини, културни обекти, както и различни обществени сгради все повече се намесват фирми от други краища на България.

Единствената пловдивска фирма, която е сред новите играчи в строителството през обществени поръчки, е ПИМК. Компанията на Илиян Филипов взе строителството на ст. „Христо Ботев”, както и третия лот от Водния цикъл за бул. „Брезовско шосе” и „Дунав”.

Стартира проектът за 18,3 млн. лева по Водния цикъл, няма да затварят Дунав и Брезовско изцялоФирмата изпълнител ПИМК имат краен срок до 2023 година, може да приключат по-рано

„Европейски пътища” от Благоевград, която е наследник на „Пътища Пловдив” АД бе първата, която се намеси под тепетата. Тя взе редица обекти от „Региони в растеж”, Водния цикъл, както и ремонти не булеварди. Пловдивското подразделение на „Главболгарстрой” – „ГБС – Пловдив
 също изпълнява знакови обекти под тепетата за по-големите поръчки. Софийската фирма „Парсек груп”, която участва на почти всички обществени поръчки, успя да се пребори за реконструкциите на „Даме Груев” и „Владя”.

Дежавю: Софийска фирма бутна във ВАС поръчка за нов път в Пловдив, след като взе „Даме Груев” по същия начинОбществената поръчка е за 2,7 млн. лева за ремонта на ул. „Владая” и направата на новата й връзка с бул. „Марица – Юг”

Голяма палитра от фирми, регистрирани в различни места в страната, обаче напоследък взимат поръчките за строителство, особено на детски градини.

Най-силно са представени фирмите от Смолянско в този сегмент.  Така фирмата „Артстрой” с управител Асен Николов от Смолян е спечелила поръчката за нова детска градина  в район „Тракия” за 8 групи на цена от 2,6 млн. лева без ДДС.  В процедурата останалите три фирми са били отстранени от комисията. Фирмата изпълнява и друг обект – многофункционалната зала на училище „Любен Каравелов” за 2,5 млн. лева без ДДС, която е на финала.

По други проект от министерството на образованието за нова детска градина в район „Южен” на улица „Константин Геров” за 6 групи победител в процедурата е „Инджовстрой”, която е регистрирана в  родопското село Баните.  Тя е била класирана на първо място, въпреки че е дала най-висока цена от трите допуснати до финала компании. Компанията е дала 2,2 млн. лева без ДДС, докато малко под 2 млн. лева без ДДС е предложила класираната на второ място.

За цялостната реконструкция на ДГ ‘Майчина грижа”, чиято цена е малко под 850 000 лева без ДДС, спечелилата фирма е „Стосин 2010”. До 2020 година компанията е била регистрирана в смолянското село Козарка и се е занимавало с търговия на облекла. След това се мести в София и предметът на дейност се промяна на строителство.  Собственици са Стоян Чаушев и Надежда Чаушева.

Проекти за милиони в Пловдив под въпрос! Фирми късат договори с Общината заради поскъпванетоПървите два анекса за прекратяването на строителството са факт, може да последват и други

В конкуренцията на 7 фирми, сред които ГБС – Пловдив, „Парсек” и „Пирс –Д”, компанията „Инфинити Енерджи” взима строителството на детски ясли на ул. „Стоян Михайловски” в квартал „Съдийски”.  Управител на дружеството  е Христо Шаханов, като тя е регистрирана в село Синапово, община Тополовград.  Поръчката е 2,9 млн. лева без ДДС за детските ясли и млечна кухня към нея.

Фирми от Карлово също сериозно се намесиха в обществените поръчки за строителство в Пловдив.   Компанията „Терасист”, заедно с две проектантски фирми от София и Търговище,  взе трите поръчки за Небет тепе и Източна порта 5,8 млн. лева без ДДС.

"Филипопол 2020" поема реставрацията и консервацията на Източната порта и Небет тепеТърси се кой да поеме маркетинга и рекламата на обектите от проекта

Тръжните процедури за реконструкцията на „Гладно поле”, чиято обща стойност е над 11 млн. лева, бяха спечели от една карловска фирма – „Алтрам”, пловдивската „Пътинженеринг”, а третата е „БКС – Горна Оряховица”.

Започват мащабни ремонти в „Гладно поле", затварят цялата зонаСрокът на проекта е 30 месеца

За последното градско обновяване по „Региони в растеж” за този програмен период има изпълнители по две поръчки.  Те касаят зоната, заключена между бул. „Марица – Юг”, „6 септември”, „Източен” и „Цар Борис III Обединител”. По едната поръчка за 1,3 млн. лева без ДДС, Община Пловдив има подписан договор със софийската фирма „Алфа Билд Инженеринг”.

Другата поръчка е за 6 млн. лева без ДДС, като тя е разделена на две позиции, като касае благоустрояване и озеленяване, рехабилитация и социализация, изграждане на детски площадки и на спортни площадки в междублокови пространства в няколко зони. И двете си позиции на първо място е класиран консорциум между три компании, в който влизат -  „Еко-Хдиро 90”, „София Асфалт”, „Ай Строй Инженеринг”.  

Избраха фирми за последното голямо градско обновяване в Пловдив за 7 млн. лева, пуснаха нова поръчка за пл.„Шахбазян"С трите поръчки ще се затвори старият програмен период по „Региони в растеж”