Една от големите обществени поръчки на Пловдив за улична инфраструктура бе върната в начален етап от Върховния административен съд.  Поръчката бе пусната още през миналата година, като тя е за ремонта на ул. „Владая” и направата на новата й връзка с бул. „Марица – Юг”, а стойността й е 2,7 млн. лева. От тази сума 1 млн. лева са отпуснати от Министерски съвет заради инвестицията от клас „А” на БТЛ в зоната, която е за 20 млн. лева и разкриването на 500 работни места.

Преди две седмици бе даден физическият старт на новия завод, но изглежда изграждането на инфраструктурата ще се забави.

Старт на инвестицията за 20 млн. лева в Пловдив, която ще разкрие 500 работни местаДадоха първа копка на новата производствена база на BTL Industries

ВАС е потвърдил решението на КЗК, с което се отменя избора на изпълнител за мащабните строителни дейности.  Комисията  към Община Пловдив бе класирала на първо място златоградската фирма „Енчевгруп”. Само тя и фирмата „Парсек груп” бяха допуснати до отваряне на ценови предложения, като софийската фирма бе подала жалбата. И ВАС, и КЗК постановяват, че техническото предложение на „Енчевгруп” не отговаряла на изискванията на поръчката и тя е трябвало да бъде отстранена.

Поради тази причина решението на ВАС е комисията към Община Пловдив да върне поръчката до етапа до разглеждане на техническите предложения. Освен двете фирми за поръчката кандидатстваха  „Запрянови – 03”, „Пътиженеринг”,  „Драгиев и Ко”, „Щрабаг”, Европейски пътища и Пирс – Д.

Най-вероятно от Община Пловдив ще отстранят „Енчевгруп” и ще потвърдят решението си за другите фирми. Така почти сигурно „Парсек груп” ще бъде избрана за изпълнител на обекта.

Този сценарий се повтаря за втори под тепетата за последната година. Преди няколко месеца след жалба на „Парсек груп” КЗК отмени избора на изпълнител за ул. „Даме Груев” – „Пъринженеринг”.  След повторното разглеждане на техническите и ценови предложения комисията към Община Пловдив даде поръчката на „Парсек”.

Поръчката за 2,7 млн. лева включва разваляне на стара паважна и тротоарна настилка, изграждане на пътна конструкция и изграждане на кръгово кръстовище. То ще бъде точно преди разделянето на ул. „Владая” с ул. „Правда”, също така изграждането на новата връзка с бул. „Марица – Юг”.

В поръчката е заложено още велоалея, бордюри, тротоари, поставяне на вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка и достъпна среда за хора с увреждания.

Също така изграждане на водопроводна и канализационна мрежа, които включват магистрален и хранителен водопровод от полиетиленови тръби и два канализационни клона. Изграждане на тръбна канална мрежа и кабелни шахти. Ново улично осветление с подмяна на стълбове. Изграждане на светофарни уредби.