Първите прекратени договори между Община Пловдив и фирми за строителство вече са факт. От месеци насам се говори, че шоковото поскъпване на строителните материали, ще даде сериозен отзвук в обществени поръчки на общините у нас.

На вчерашната сесия на Общинския съвет бяха дадени 900 000 лева на районните кметове, а самите пари са от поръчка за 1,2 млн. лева,която бе прекратена.

В началото на този месец Община Пловдив и фирмата ЕТ” Металик – Иван Михайлов-Елена Михайлова” прекратиха договора за строителството на спортната зала на ЕГ „Иван Вазов. Поръчката бе за 1,2 млн. лева. Компанията е получила близо 300 000 лева с ДДС аванс, срещу която тя е закупила металната конструкция. След това обаче от фирмата са преценили, че не могат да се вместят в другите 900 000 лева и са поискали завишаване на договора с 25%.

Тъй като няма законово основание за това, от Община Пловдив са отказали и се е стигнало до прекратяването.  Сега градските власти ще трябва да пуснат нова поръчка за залата, като в нея ще бъде изкарана металната конструкция, която е дадена на общинските власти, обясни зам.-кметът Георги Титюков. Проблеми има и при други две обществени поръчки, на които той е възложител.

Едната е широко коментирана за ПК „Младост”.  Там победител са „ГБС – Пловдив”, които трябваше да направят басейна за над 12 млн. лева. Сумата обаче вероятно ще се окаже крайно недостатъчна.

„След последната ни комуникация с фирмата, оттам заявиха, че ще ни изпратят актуализирани количествено-стойностни сметки колко би струвал басейнът при сегашните цени. Твърде е възможно процедурата да бъде прекратена, ако стойностите са прекалено високи”, обясни Титюков. Той е прекратил още една поръчка – за строителството на два дома от семеен тип за възрастни хора с деменция в район „Централен”.  Там поръчката бе за 800 000 лева, като е включвала изграждането и проектирането на социалните услуги.

„От фирмата направиха проекта за 30 000 лева, но казаха, че няма как да извършат строителството с остатъка. Направихме анекс, с който платихме проекта, а останалите пари се върнаха в Община Пловдив. Ще трябва да пуснем нова поръчка ,вероятно с различни КСС-та”, зам.-кметът.

Все още прекратени договори в отдела по „Строителство и инвестиции” към зам.-кмета Пламен Райчев няма, но там проекти за милиони са по угрозата да не започнат.

„Имаме сериозни проблеми с фирмите, които са спечелили поръчките. Най-вече за изграждането на детските градини в район „Южен” и „Тракия” за над 5 млн. лева. Двете фирми се колебаят дали да сключат договора, тъй като цените, които са дали преди месеци са неактуални на сегашната стойност на строителните материали”, обясни Райчев.  Освен това няколко фирми, които трябва да извършат дейности по енергийна ефективност на детски градини, училища и жилищни блокове също се дърпат да подписват договорите, тъй като сметките им няма да излязат.

„За съжаление, в Закона за обществените поръчки няма хипотеза за увеличаването на цената при вдигането на строителните материали, труд, услуги или други разходи. Може да се направи  вдигане с 10%, но за непредвидени разходи. Всички общини имат такива проблеми, като темата е коментирана неведнъж в Сдружението на общините. Надявам се в Народното събрание, след като се формира, да прояви законодателни инициативи, тъй като много проекти са под въпрос”, обясни Райчев.

На практика проектите за строителство на детски градини, ремонти и саниране на забавачки и жилищни блокове са по програми – европейски или държавни. Това означава, че ако тези поръчки бъдат прекратени, Община Пловдив трябва да иска от местния парламент да се заложат пари в бюджета за съфинансиране, а след това да се обявят нови поръчки.

Експерти калкулират, че всякакъв вид строителство и ремонти днес излиза с около 40% по-скъпо, отколкото година назад. Освен материалите, по-скъпо е ценообразуването заради горивата, електроенергията, както и за самия труд. Прогнозите са до края на годината това увеличение да стане над 50%.