Новородено бебе е било прието в Неонатологията в болницата в Благоевград с жълтеница, а е изписано със счупен на две места крак. Как това се е случило ще изяснява вътрешна проверка и проверка на прокуратурата.

Близки на 20-дневното момченце твърдят, че то е пострадало по време на престоя в болницата. "То се роди с жълтеница, но после вкъщи пожълтя още повече и го приеха в болницата, без майка му, а тя го кърмеше. Нямахме информация за състоянието на Боби. Всеки ден звъняхме по телефона да питаме", разказа бабата Маруся Георгиева.

Другата баба позвънила в сряда, за да разбере как е внучето. Казали й, че е откарано в "Пирогов" и да тръгват оттам да си го вземат. Тъкмо тръгнали и се обадили да им кажат, че детето се връща обратно в Благоевград и да отидат там. "Никой не ни каза какво се е случило. Не са искали и съгласие да бъде местено в друга болница. Нещо са му направили в отделението. Или са го изпуснали, или са го дръпнали. Детето няма как само да си счупи крака на две места. Сега е с шина и е неспокоен, плаче", категорична е майката Вера. Бебето вече си е у дома, а близките настояват за наказания на виновните. "Да се видят камерите, коя лекарка е била на смяна, удряно ли е, какво е станало. Казват ни, че може още ние като сме го довели, да е било със счупен крак, което не е вярно. Ако знам коя е, ще й счупя и на нея крака", допълват гневни роднините от Петрич.

"Прието е при нас на 1 април и е настанено в родилно отделение, защото е под 1 месец. И за мен е странно как се е счупило крачето. Назначил съм комисия, която да направи вътрешна проверка. Ще се прегледат видеозаписи от камери, а всички служители ще дават обяснения. Бебето е било прието за лечение без неговата майка, защото практиката е такава - целта е да не се внесе инфекция сред новородените", каза директорът на болницата д-р Огнян Митев, предаде 24 часа. Резултатите от вътрешната проверка се очаква да станат ясни в петък. "Медицински одит" също разпореди проверка на случая.

Районната прокуратура е образувала досъдебно производство за причиняване на телесна повреда поради професионална непредпазливост. В болницата имало изградена система за видеонаблюдение, но в отделението тя не е функционирала. Една и съща лекарка във вторник е прегледала бебето и е казала, че е добре и трябва само да се лекува от вирусна инфекция, а на следващата сутрин е видяла, че крачето му е счупено.

"Трудно може да се установи кога е станало това. Бебето може да е плакало както защото има болки в крачето, така и защото е с инфекция и изпитва дискомфорт, то няма как да посочи източникът на болката. Сигурно е, че както и да е станало счупването, умисъл няма, вероятно е по непредпазливост", коментираха медици.