Броят на заразените с COVID-19 в Пловдив осезаемо се увеличава в последните дни. Това показват наблюденията на семейните лекари, които след дълга пауза отново консултират хора с типичната за вируса симптоматика. Ежедневно в повечето практики в града има и поне по един пациент, чийто тест за COVID-19 се оказва положителен.  

Две-три седмици лично аз нямах нови болни, тази седмица имам вече петима”, съобщи пред TrafficNews д-р Александър Калайджиев. Неговият съвет на прага на очакваната трета вълна е човек да си направи тест за антитела. Ако излезе положителен, на този етап ваксинацията може да се отложи. Ако обаче се окаже, че пациентът няма антитела, е добре максимално бързо да се запише при джипито и да бъде имунизиран.

До 15 февруари личните лекари трябва да предадат на РЗИ-Пловдив списъците с желаещи, за да се види колко дози са необходими. Пациентите обаче няма да имат възможност да избират с каква ваксина да се имунизират. 

Когато получат ваксините, ще стане ясно и как точно ще се случва имунизацията. Но това зависи и от самата ваксина. Най-вероятно ще е на „Астра Зенека”, обясни д-р Калайджиев.

Причината е, че с този препарат масовата ваксинация ще се осъществи най-лесно в лекарските кабинети. Може да се съхранява в хладилник при температура от 2 до 8 градуса над шест месеца.

Според наблюдението на личните лекари, интерес към ваксините има, и то от всички възрастови групи. Единствено младите хора под 25 години са по-скептично настроени.

Всеки ден при мен се записват от 5 до 10 човека. Най-често хората питат дали да се имунизират и дали ние сме се имунизирали. Притеснения все още има, тъй като непознатото винаги плаши. За нас обаче вече не са непознати. Достатъчно информация има за всички ваксини. Достатъчно време мина и достатъчно хора са имунизирани в цял свят, особено в ваксината на „Пфайзер” и „Бионтех”, за да ни притеснява нещо”, обясни д-р Калайджиев.  

До момента той е посъветвал само двама човека от пациентската си листа да отложат временно имунизацията. Единият е преболедувал съвсем наскоро и има изградени антитела. Другият е с автоимунно заболяване, което е в активна фаза и не е подходящ.