„Каква е причината едни да бъдат глобявани, а други не?”. Този въпрос терзае жители на ул. „Оборище”, където вчера бе разчертана нова маркировка и организация на движение на една от улиците. Както вчера съобщихме Община Пловдив сътвори пълен хаос на улицата, която години наред беше без маркировка, а жителите настояваха такава да бъде положена доста дълго време.

Вчера екипи на фирма, наета от „Организация и контрол на транспорта”, начерта пешеходни пътеки и паркоместа, които обаче според жители в района са поставени по абсурден начин.

Жителка на квартала разказа пред репортер на TrafficNews, че от години хората спират от лявата страна на улицата, като там има изходи за гаражи, а от вчера– паркирането е в дясно, което прави излизането и влизането в някои от гаражите невъзможно. От ОКТ са начертали няколко места от дясната страна, а в ляво колите са почнали да бъдат глобявани от „Общинска охрана”.

Различно обаче е положението на еднопосочната улица „Мария Кюри” в район „Северен”, където също е била положена маркировка за паркиране вдясно. До ден днешен там собствениците на автомобили продължават да паркират от лявата страна, въпреки че по закон това е забранено.

Друг любопитен факт е, че никой от инспекторите от Трето РПУ не постави глоби на автомобилите на въпросната улица, докато на колите, намиращи се на ул. „Оборище” не остана кола, която да е без глоба.

Екип от медията ни направи проверка и твърденията на жената се оказват верни- нито една кола, глобена на ул. „Мария Кюри”, а на ул. „Оборище” – всички до една. Въпреки, че няколко пъти патрул на полицията премина през въпросната улица, на която всички автомобили бяха паркирани от лявата страна, не ни направи впечатление някой да поставя глоби.

 

Заради „фирмено” паркомясто? Блокираха цяла улица в Кършияка с нова организацияЖители на улица „Оборище” пропищяха от Общината, полицаи лепят глоби

„Защо за едни може, а за други не?”, коментираха изнервени пловдивчани, на които бяха връчвани глоби за неправилно паркиране на ул. „Оборище”.

„Живея на улицата от над 10 години. Винаги живущите тук сме паркирали колите си от лявата страна, но днес, без никой да ни предупреди, разчертават от дясната страна и решават, че почват да пишат глоби наред”, разказа мъж, който сподели, че никой не е бил предупреден за поставянето нова маркировка и определи това като „пълно безобразие”.

Попитахме служителите от Трето РПУ, които бяха на място какво налага глобяването на автомобилите, паркирани на едната улица, а на другата не, също и защо жителите на съответната улица не са били предупредени, но не получихме адекватен отговор. Вместо това ни беше казано отговорите на тези въпроси да потърсим от Община Пловдив, защото те просто „изпълняват нареждания”.

Живеещ на ул. „Оборище” сподели, че най-вероятно причината за бързата промяна не е нормативната уредба, а служебно паркомясто. Преди дни там е имало табела за служебен абонамент на фирмата „Нюфик агро”, като тя е била от дясната страна. Хората са забелязали, че на мястото спира луксозен автомобил, а въпросната компания няма общо с района. След проверка и подадени жалби в Общината от жители в района, въпросния знак е бил премахнат.

„Сега паркоместата са намалени, заради това, че са от дясната страна. Тук всичко е в гаражи и не знам хората как ще си прибират автомобилите. По закон трябва да има разстояние от 6 метра, тук това не е спазено и разстоянието е 5,40 метра. Днес, когато дойдоха да поставят маркировката казаха, че така им е било наредено, но от кого им е наредено не знам. Не знам архитектът какво е гледал, но тук няма достатъчно места. Сега вместо две паркоместа са направили едно. Днес изведнъж дойдоха полицаите и налепиха на всички актове. Аз толкова години живея тук и такова нещо никога не е имало”, коментира жител на улицата.

Екипът ни ще потърси отговори на въпросите от Община Пловдив, които поставиха жителите на района!

Видео:

ул. „Оборище”

 

 улица „Мария Кюри”