Един от най-големите проекти на Община Пловдив през „Региони в растеж” – реконструкцията на улици и междублокови пространства в квартал „Гладно поле” се очаква да започне до месец. Това заяви зам.-кметът по строителството  Пламен Райчев.

„Изготвени са техническите проекти, които в момента се съгласуват с експлоатационните дружества и други държавни звена. След положително становище от тяхна страна, издаваме строително разрешение и започваме строителството. Срокът е 600 дни, но вярвам, че фирмите ще се справят за по-кратък период. Крайният срок по програмата е до края на 2023 година”,  каза Райчев.

Общата сума на проекта е   11 886 112.50 лева, като от тази сума 9 264 652.50 лева е безвъзмездна финансова помощ, а  2 621 460 лева е собствения принос за ВиК мрежаата.  

Целта е да бъде подобрена градската околна среда, намаляване на замърсяването на въздуха и насърчаване на мерките за намаляване на шума чрез комплексно обновяване на транспортна инфраструктура.

Предвижда се изграждане на главна и второстепенна улична мрежа с благоустрояване и оформяне на места за паркиране в рамките на пълния уличен профил, включително на пълна подземна техническа инфраструктура и зеленина за широко обществено ползване: бул. „Санкт Петербург“, ул. „Тодор Гатев“ – в участъка на ул. „Богомил“.

Предвидена реконструкция, включително разширяване на ул. „Лев Толстой“ - от ул. "Генерал Радко Димитриев" до ул. "Богомил" и изпълнение на улично озеленяване.

Ще бъде извършена рехабилитация на съществуващи улици „Богомил“ - от ул. "Лев Толстой" до бул. "Санкт Петербург", ул. „Радко Димитриев“ - от ул. "Лев Толстой" до ул. "Георги Странски", улично озеленяване и прилежащи обществени зелени площи.