„Резултатите от изборите задават редица възможности, както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея. Хората  еднозначно показаха, че кризата не може да се реши от една партия или коалиция. Общото в тези резултати, които очертават ясни разделителни линии, показват единствения изход от настоящата ситуация. Той е възможен само с взаимно уважение, постигане на компромиси и ефективно възстановяване на политическия диалог”, заяви председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.  Тя каза, че всеки, който не се съобрази с тези резултати, ще изгуби избиратели и перспектива за участие в политическия живот на страната.

„Ние от ГЕРБ – СДС знаем от опит, че най-трудната битка  е със самия себе си, със собственото си его, илюзии и недостатъци. Тази битка е далече по-важна от конюнктурната битка с политическия си опонент, тя е решаваща . Изходът от тази битка зависи от самите нас, да преодолеем самите себе си за качествена промяна, която рано или късно намира своя резултат”, каза Атанасова.  Тя заяви, че ГЕРБ – СДС са били изложени на редица изпитания, като едно от тях е да се превърнат в  секта и да живеят в собствения си свят,  далече от реалността, като се  отдадат на мечти за реванш и отмъщение и да живеят в усещането, че са жертва, която желае да бъде палач.

„ Най-голямата ни победа, бе че ние не позволихме да се превърнем нито в жертва,  нито в палач, това ни спасяваше.  Трябва да даваме решения на реалните проблеми на обществото Решаването на кризите пред българско  общество е по-важно от емоциите на всеки един от нас. Ако българските граждани имат правото да бъдат емоционални, нямаме това право ние.

Ние имаме задължение да преработим тази гражданска енергия и емоции и да я превърнем в позитивен дневен ред. Ако не можем да се справим , то трябва да сме наясно, че сме пропилели обществена енергия за лични цели”, каза Атанасов. Тя каза още, че ГЕРБ – СДС нямат усещането, че са спечелили изборите.

„ Нашата победа не може да се изрази в проценти и депутатски места, тя би била валидна, ако 49-ото НС излъчи компетентно управление и среда на взаимоотношения  отвъд конфликтите. В името на тази победа, не просто ще  разговаряме с всяка от партиите, но и ще се съобразим с различните аргументи. Ние сме тук не да разширяваме обществените разломи и да отваряме нови рани. Трябва да дадем конкретна политическа форма, че можем да живеем заедно и да постигаме успехи за цялото българско общество”, каза тя.