Кампанията срещу рака на гърдата се провежда в района на Гребната база в Пловдив. Там е разположена мобилна линейка, в която се извършват безплатни профилактични прегледи. Има благотворителен базар, а от сборния пункт тръгна и мотошествие на жени мотористи. Жените се изследват с мамографски апарат и консултации с лекар, специалист-мамолог с богат опит в ранния скрининг.

“Нашата най-важна цел е да осигурим осведоменост и съпричастност сред обществото относно риска за женското здраве от възникване на рак на гърдата, необходимостта от превенция, както и да д Ракът на гърдата е здравен проблем със значими обществени и социални последици при жените в целия свят”, казват организаторите.

В световен мащаб, включително и в България, ракът на млечната жлеза е най-чест диагностицираният живото застрашаващ рак при жените, като представлява 25% от всички злокачествени заболявания и е на второ място сред причините за смъртност от тях. Смъртността в България от рак на гърдата е по-висока от средно статистическите данни за смъртност в Европа от това заболяване. Близо 1200 българки всяка година умират от рак на млечната жлеза, а 3500 заболяват от него. Всяка година заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава с 2%, което е сериозен показател. На благотворителен базар се събират средства за закупуване на мобилен мамограф/ехограф, който ще бъде предоставен за ползване в мобилна линейка.