Една от най-основните алеи на Джендем тепе, известно още като Младежкия хълм в Пловдив, бе разчистена в Международния ден на младежта. Десетки пловдивчани запретнаха ръкави рано тази сутрин, за да дадат своя принос към по-чиста природа.

Мястото, което те разчистиха, въобще не е случайно. Алеята, която е откъм тенис кортовете, осигурява на достъп на пожарните коли в случаи на бедствия. Тя води и до детската железница, която е любима дестинация на всички. 

В деня, посветен на тях, младежите споделят, че чистят с надеждата да заедно да станат носители на добрия пример в Пловдив. Вярват, че тяхната грижа към природата ще "зарази" още пловдивчани. 

Инициативата е организирана от Българският младежки Червен кръст – Пловдив, съвместно с общината и ОП „Паркове и градини“.

"Всекидневно полагаме грижи за Младежкия хълм. Избрали сме тази алея, защото от тук трябва да минават пожарни автомобили. Започнахме от рано сутринта с техника да почистваме, а след минути с представители на БМЧК ще почистим", разказа директорът на общинското предприятие Веселин Козарев. 

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов отбеляза, че Младежкият хълм е около 340 декара паркова площ и е най-голямата паркова зона в района. 

"Много съм щастлив, че толкова хора се включиха в това мероприятие. Убеден съм, че с годините ще успеем да го съхраним за поколенията напред, защото какво е Пловдив без своите тепета?", каза районният кмет и приветства доброволческата инициатива.

Почистването стартира в 9:30 часа тази сутрин, а необходимите материали за събирането на отпадъците като чували за смет, ръкавици, както и извозването бяха подсигурени от ОП „Паркове и градини”.

"Неслучайно ООН обявява тази дата с поглед към младите хора, да чуем техния глас, да чуем техните постижения и техните проблеми. Светът се обръща към младите хора. Това е денят, в който искаме да чуем тяхното мнение, тяхното виждане, как искат те да изглежда света в бъдеще и за това те сами избраха Младежкия хълм и алеята, която трябва да осигурява достъп на пожарните коли при необходимост, ако има пожар на хълма. Това е един от седемте хълма любими на пловдивчани. Младите хора днес са тук”, каза директорът на БЧК- Пловдив Таня Георгиева.