Дентална клиника отнесе 3 хиляди лева акт след акция на НАП-Пловдив. Кабинетът се намира в центъра на Пловдив, на улица „Мортагон”. Причина за санкцията – липса на касов апарат.

Проверката е била в началото на април. Поставено лице влязло в клиниката и поискало да му бъде изчистен зъбния камък. След процедурата заплатил 50 лева и си тръгнал, но без касов бон в ръка. Непосредствено след пациента в клиниката нахлули служите на НАП.

По време на проверката данъчните установили, че обекта няма касов апарат. Отчетен бил оборота, който обаче не бил отразен официално. На фирмата, стопанисваща клиниката бил съставен акт, а след законовия период било връчено наказателното постановление.

Наказанието било 3000 лева. То веднага е атакувано в съда. Мениджърите на клиниката са депозирали жалба до Районен съд за отмяна на наказанието.

В мотивите си те са посочили, че постановлението е незаконно, а самото провинение е маловажно. Не на такова мнение обаче се оказаха магистратите.

Районен съд потвърди наказателното постановление, като в мотивите си е посочил, че се касае за изключително сериозно нарушение на закона за данък добавена стойност. Извършена е услуга, за която е било заплатено, но и отразено по касов апарат. Освен това такъв не е бил инсталиран в клиниката.

Поради това не може да се говори, че става дума за маловажен случай. Така клиниката не успя да се отърве от солената санкция от 3 хиляди лева.