Дълговете на наематели  на общински жилища към градската хазна расте с всяка изминала година, а изглежда на практика те са несъбираеми. Към месец юни 2022 година просрочените вземания на Община Пловдив от наеми и лихви е 3,8 млн. лева.  Почти цялата сума от тези дългове са от апартаментите в Столипиново.

В началото на мандата кметът Здравко Димитров заяви, че градските власти ще потърсят този ресурс, за увеличаването на бюджета, но видно това не се случва, а сумите растат всяка година.

Според отчета на ОП „Жилфонд” са направени реални стъпки към погасяването на тези дългове, като са изпратени  доброволни покани, изготвени са споразумение, като са извадени изпълнителни  листове.

Преди по-малко от година обаче директорът на същото това предприятие Минко Кафтански искаше  да се опростят 1,6 млн. лева от тези дългове, защото са те се дължат от починали хора, напуснали или  изведени от жилищата хора. Това пък тежало на самото общинско предприятие. В последствие  от Община Пловдив порязаха намеренията на Кафтански, като заявиха, че всеки лев ще се търси от длъжцните.

Опрощават 1,6 млн. лева на роми от Столипиново и Шекера, живеещи в общински жилища?Близо 3 млн. лева дължат квартирантите на "Жилфонд", половината са лихви

 „Жилфонд” управлява над 3300 апартамента, като половината от тях са в Столипиново, а има такива и в Шекер махала.  Наемите на общинските жилища са 1/5от пазарните цени, които са в Пловдив, а често за 3-стаен апартамент се плащат около 100-ина лева.

Към днешна дата към ОП „Жилфонд” се водят ДМА на стойност от 120 млн. лева, а  близо 115 млн. лева от тях са самите апартаменти. Всяка  година обаче се обезценяват заради амортизация с близо 2 млн. лева.  Рядко в Общинския съвет има и предложения за продажба на жилища на наематели  в гетото.

Общата сума на просрочените задължения на Община Пловдив е 19 млн. лева, но близо 12 млн. лева са вътрешни. Това са дадени суми, като безлихвени заеми по проекти, както и към търговски дружества със 100% общински капитал или други местни  звена.