Представеният проектокабинет на ПП – ДБ няма да бъде подкрепен от ГЕРБ в този му вид, категоричен бе Бойко Борисов, който е на посещение в Разград. Лидерът на първата политическа сила коментира възможните сценарий за съставяне на правителство, както и взрива, насочен към гл. прокурор.

„Атентат,  срещу който и да е човек е зловещо нещо. Не съм запознат в детайли с разследването,  за това не искам да изпадам в подробности. Осъждаме посегателството срещу всеки един човек. Това грозно събитие влачи след себе си и лошо последствия.

Това обаче ще повече ни амбицира да довършим системната и правната реформа. А именно тя да е насочена към системата, а не към Иван Гешев. Съчувствам му на него и семейството, това е чудовищен акт пред децата и съпругата му. Страхът в хората се увеличава, след като посегнат на гл. прокурор – то може да посегнат на всички”, каза Борисов.  Той допълни, че България се връща през 90-те години, освен това има бум на нелегалната миграция, обедняването на хората, а според него и много хора в Брюксел ще започнат да се съмняват в на.

Относно кабинета, предложен от ПП – ДБ, Борисов заяви, че има някой фигури, за които не може каже лошо, като министрите на екологията и отбраната.  Но допълни, че няма как да подкрепят целия му състав.

ПП – ДБ представиха проектокабинета „Денков”, не искат министри от ГЕРБПрограмата за управление е за 18 месеца, тъй като 4 години е дълго време без мнозинство

„ Сбъркали са времето за него, на два поредни вота  им казаха,  че те не могат да управлява сами, същото са го казали и на нас.  Разбрах, че акад. Денков ще преговаря с всички партии, пожелавам му успях,  но да знаят, че освен мен -  други приятели нямат. Редовен, стабилен кабинет би се получил в едно общо правителство  . За това окуражих представителите в комисиите и продължат да работят. Не сме говорили още за енергетика, транспорт, отбрана”, каза Борисов.  Той  благодари на президента, че  дава още време на партиите. По думите му черновата на този кабинет може да получи подкрепа, ако в нея се сложат и техни водещи експерти.

„ В този му вид – няма как да има  такъв кабинет.  Много ми е интересен разговора с ДПС, Възраждане и ИТН.  На Асен Василев или му имат голямо доверие, или  е голям капан, защото  основните упреци бяха към него. Или е с цел да го отстрелят или да не стане  нищо. Единственият приятел на Асен Василев се казва Бойко Борисов”, заяви още лидерът на ГЕРБ.

По думите му, ако другите партии се съгласят да подкрепят този кабинет, от ГЕРБ ще върнат мандата веднага щом го получат. Ако обаче те не получат подкрепа, първата политическа сила ще предложи кабинет .  Относно възможните министри, Борисов заяви, че е готов с тях, но няма да ги казва, за да не взриви преговорите, които вървят в момента.

Иван Демерджиев за посегателството срещу Гешев: Имаме заподозрени