Мъж получи лека телесна повреда, а друг бе осъден за побой и обида, след инцидент на пътя. Водач нападна колега на пътя, а причината – отнето предимство.

Инцидентът се е разиграл в Пловдив, на Цариградско шосе. През месец май пловдивчанин, съпругата му и трите им деца решили да се разходят, посещавайки техни приятели извън града. Семейството живее в Тракия. На път обаче, шофьорът отбил на бензиностанция до хотел СПС, за да зареди.

За да спести няколко метра обаче, пловдивчанинът влязъл на територията на обекта от забранената страна. В същото време на въпросния заход двама мъже разтоварвали кола от платформа. Последната била управлявана от мъж, който виждайки забранената маневра на бащата се разгневил.

Той изскочил от превозното средство и се отправил към колата на семейството. „Простак, ще ти *** майката. Дърт г**! Дъртак смотан”, крещял ядосаният мъж. Последният отворил колата на фамилията и забил зверски токат в лицето на пловдивчанинът, нарушил правилата.

Децата започнали да плачат от страх, а съпругата на пострадалия изскочила от колата. Тя се развикала, че ще се обади на полицията, но побойникът й казал, че ще я изпревари. Той позвънил на спешен телефон 112, но след разговор с диспечера заявил, че органите на реда „ няма да се занимават с глупости”.

Вместо да отидат на гости, семейството посетило лечебно заведение. Там на пловдивчанинът било издадено медицинско, според което му е причинена лека телесна повреда - контузия на лицето и главата, охлузване и оток в лявата слепоочна област. Уврежданията са в резултат от удар или притискане с/или върху твърд тъп предмет или при нанасяне на удар с ръка в лявата слепоочна област.

С документацията мъжът подал жалба срещу побойникът си. Спрямо последния били повдигнати две обвинения – за причиняване на телесна повреда и обида.

Бабаитът бил изправен пред Районен съд, където получил своето наказание. Той е бил осъден на административна санкция глоба в размер на 3000 лева, към която е присъединена
допълнителната санкция „общественото порицание“. Съдът е уважил молбата за обезщетение в размер на 1700 лева.

Недоволен от присъдата, побойникът е подал жалба в Окръжен съд. В молбата си е изложил, че санкцията е прекомерна и незаконна.

Магистратите обаче не се съгласиха с доводите на бабаита. Според тях е доказано престъплението – има записи от камери, които ясно са запечатали действията на двамата мъже. По време на боя е имало свидетели, които са видели удара. Освен това са чули и обидите и псувните.

В крайна сметка обаче Окръжен съд се смили отчасти с побойника. Магистратите му намалиха глобите и то с 50%. Намалено е и обезщетението - с 200 лева.