Бездомник се настани в района на Централна поща в Пловдив. Той е постлал одеяла и кашони в подлеза до спирката на ул. „Гладстон“. Пренесъл е и малко лични вещи. Там се приютява вечер, докато през деня завзетото пространство често стои празно. За това сигнализира читател на медията ни, който наблюдава ситуацията от около месец.

„Този човек оставя леглото си в по-приличен вид в сравнение с други подобни случаи. Ако някога имате възможност да посетите Централна гара в Пловдив във времето от полунощ до 5 ч. ще видите едни и същи хора да спят по пейките в седнало положение без никакви завивки. Срамно е като общество да допускаме подобни случаи – хора да спят при такива условия“, споделя пловдивчанинът.

Освен Централна гара, Централна поща в Пловдив също е една от локациите в града, където безпризорни хора намират временен подслон. През миналото лято група бездомници се бе настанила в приземната част на сградата, където бе пренесла купища лични вещи. В овладяване на ситуацията се намесиха от ОП „Общинска охрана“ и от охранителната фирма, наета от мажоритарния собственик на сградата.  

Подлезът на ул. "Гладстон" – централна локация, в чиято непосредствена близост се намират разкопките и Епископска базилика, нееднократно бива превръщана в „обществена тоалетна“. От ОП "Чистота" се отзовават по сигнали и почистват пространството, но мерките имат временен ефект. Същото се отнася и за казуса с наркозависимите, които бяха струпали десетки спринцовки, игли и празни шишенца с метадон точно пред сградата на пощата.

С други думи, проблемът с узурпирането, който има основно социален характер, остава нерешен в продължение на години. Властта и частни собственици действат симптоматично, докато тази репетативност все повече тревожи гражданите. 

Бездомници се нанесоха в Пощата на Пловдив, контролни органи тръгнаха по следите им

Наркоклиника или Главната на Пловдив? Спринцовки и шишенца се търкалят на метри от пешеходцитеОт "Чистота" почистиха високорисковите предмети