Бездомници се заселиха в сградата на Централна поща-Пловдив. В приземията, близо до Форум Юг, са се настанили трайно трима души, сигнализира читател на TrafficNews. Скитниците използват хладните помещения, като са пренесли в тях свои вещи и електроника.

Тази практика не е нещо ново за подобен тип обществени сгради. Именно Пощата е една от локациите, които представляват вечен интерес за безпризорни жители на Пловдив. Затова и борбата с тях се оказва безконечна, коментира пред TrafficNews Димитър Стоев – дежурен служител на ОП „Общинска охрана“.

От предприятието поеха инициатива за извършване на проверка по случая. Техни служители са засекли само едно от лицата, което избягало веднага след появата им. Другите двама не са били открити в помещенията. Предполага се, че в този момент са се занимавали с просешка дейност.

Припомняме, че една голяма част от сградата - 69%, е частна собственост. По тази причина „Общинска охрана“, Български пощи или близките търговски обекти нямат правомощия към казуса.

По информация на медията ни частникът има наета охранителна фирма, която се грижи за сигурността на обекта. Именно тя разполага с властта да налага каквито и да е правила на територията си, в това число да се разпорежда с незаконната окупация на помещенията. Те също са били уведомени по случая и техен бус е посетил обекта късно през деня. 

 

Припомняме, че Пловдив разполага с Център за временно настаняване на бездомни, но той е с ограничение от три месеца за година. Скитниците пък предпочитат да са се възползват от социалната услуга в студените месеци, когато е опасно да нощуват навън. През по-топлия период от годината повечето са навън в търсене на подслон в изоставени сгради, безстопанствени или уединени пространства.