13 подготвени психолози вече консултират нуждаещи се в първия у нас Контактен център за подкрепа на населението във връзка с последиците от пандемията, който бе открит днес в Областния съвет на БЧК-Пловдив. Те отговарят на въпроси на безплатния национален телефонен номер 0800 11466 и националния онлайн чат относно актуалните противоепидемични мерки и всичко, свързано с COVID-19. Нуждаещите се от професионална психологически консултация ще бъдат пренасочвани към съответните специалисти. Създаването на центъра на стойност 700 000 лева е част от програмата на БЧК „Дейности в отговор на COVID-19”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) и подкрепена от Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

„Това е плод на нашата работа по време на пандемията. Научените уроци, изводите и как да бъдем полезни на хората, които изпадат в тежки житейски ситуации”, посочи при откриването директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева. На церемонията присъстваха проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК, зам областния управител Евелина Апостолова, зам.-кметът по социална политика Георги Титюков и Деница Баръмова, директор на български младежки червен кръст.

Проф. д-р Красимир Гигов, Евелина Апостолова и Георги Титюков прерязаха лентата на новия комплекс 

Проф. Гигов отбеляза, че в тези трудни времена би трябвало да се вземат мерки. И това не е задача само на здравната система, нито само на правителството. Тази задача е на цялото общество. И ако спазваме определени закони и порядки, бихме могли да се справим с тази ситуация.

Пандемичната обстановка води до тревожност, напрежение, очакване за някаква заплаха. И това променя живота на хората. Те се притесняват да отидат на преглед при общопрактикуващия лекар, страхуват се да влязат в магазина, този страх да не се заразят срива целия им живот. Хората, които са преболедували COVID-19, пък са променени психически. Чувстват се напрегнати дали са се излекували напълно, дали ще бъдат приети от обществото. Тревожени от всички тези въпроси, хората се нуждаят от подкрепа. Някой трябва да ги успокои и да даде отговори на въпросите. И това е наложило откриването на този Контактен център, обясни проф. Гигов. Центърът е изграден в Пловдив, тъй като организацията тук е изключително добра.   

Според наблюденията на Деница Баръмова, която е и координатор на програма „Дейности в отговор на COVID-19”, вследствие на пандемията все повече самотни хора имат нужда от подпомагане. Другата тревожна тенденция е, че са завишени случаите на домашно насилие по време на локдауна. Редица българи изпитват и паник атаки относно това кога ще свърши пандемията.

„Нормално е да се чувстваме тревожни. Нека потърсим помощ и Български червен кръст може да предостави такава”,  посочи Баръмова.

Телефонът е безплатен и е достъпен за всеки, намиращ се на територията на странат

Евелина Апостолова, Таня Георгиева, проф. д-р Красимир Гигов, д-р Ваня Танчева-Манчева от РЗИ-Пловдив