Община Куклен под егидата на кмета Мария Белчева стартира иновативен здравнообразователната проект за борба с тежките последици от инсулта. 

БЪРЗИ ГЕРОИ 112 е здравнообразователна програма, насочена към всички деца от общината на възраст от 6 до 9 години и техните близки, в която всички ще се обучават как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност. Програмата ползва естествения ентусиазъм на децата да споделят знанията си у дома и така да научат всички в семейството как да разпознават симптомите на инсулта, за да действат уверено и бързо в случай на спешност. Целта е хората да потърсят медицинска помощ в първите 3 „златни“ часа, като така има 90% вероятност инсултът да бъде преживян без тежки и ужасяващи последици за пострадалите и техните близки.

Здравното обучение се провежда в рамките на учебната програма на децата от техните учители, по специално изработени за целта учебници. Програмата е разработена от световен екип невролози, психолози и детски преподаватели и по времето на нейната реализация децата, по забавен, лек и интерактивен начин, се запознават с основните симптоми на инсулт и правилната реакция в случай, че някой техен близък попадне в спешна ситуация.  Освен всяко дете, неговите 2-ма родители и 4-ма баби и дядовци получават животоспасяващи уроци и така чрез всяко едно 1 дете знанията ще се предават на още поне 6 души в обществото.

БЪРЗИ ГЕРОИ 112 е в България от април 2021 г. Тя е част от инициативата "Училища за здраве" на Световната здравна организация и ЮНЕСКО и се ползва от незаменимата подкрепа от Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката и Българско дружество по неврология. В рамките на последните две години програмата е била част от обучението в 230 училища и детски градини, над 650 преподаватели са станали посланици, обучените деца са над 5000, а с техните семейства - още над 30 000 възрастни.  

Началото на здравно образователната програма в гр. Куклен стартира само няколко дни след като в Европа беше отбелязана Седмицата на информираността за мозъка. Стряскащата статистика на Световната организация по инсулт сочи, че 1 от 4 възрастни ще получи инсулт през живота си.

В България мозъчният удар е на първо място като причина за смърт и инвалидизация.

„Презентацията на програмата беше много впечатляваща. Не си бяхме давали сметка, че реално децата в тази възрастова група могат да изиграят изключително важна роля - точно на бързи герои, благодарение на които да бъдат спасени животи на близки за тях хора. Приветствахме сърдечно инициатива и благодаря лично на Елица Хадживълкова, за развитието на тази благородна дейност.“-сподели кметът на Община Куклен Мария Белчева след края на представянето на проекта.

Новият образователен проект на местната власт е с цел обучение, превенция и спасяване на човешки живот. След приключването на програмата, на територията на община Куклен ще има обучени близо 200 БЪРЗИ ГЕРОИ, които ще знаят как да се погрижат за своите любими баби, дядовци, родители, близки, в случай на проява на симптом на инсулт и ще предадат знанията си на над 1200 възрастни.