Бариерата на ул. „Дондуков”, която неведнъж стана поводи за остри реплики между пловдивските управници и политици, отново предизвика недоволство – този път обаче с обратен знак. Пловдивчанин, който живее в зоната, сигнализира, че в последните седмици контролът за пропускане е бил силно занижен.

„ Живеещите в зоната няма къде да си паркираме автомобилите.  Откакто е сложена бариерата отговорни за пропускането бяха Общинска полиция, които си вършиха перфектно работата. Те спираха и проверяваха всяка една кола за пропуск без значение дали я познаваха, или не.  Вече контрол над този район имат Общинска охрана, които не вършат абсолютно никаква работа.Пускат всички коли наред и без значение по кое време на денонощието всички места са заети. Служителите натискат само едно копче и не извършват никакъв контрол”, пише нашият читател.  Той заяви, че най-големият проблем е на паркинга зад Драматичния театър, където колите са буквално една в друга, а дори и инвалидните места са заети ежедневно въпреки, че нямат стикери колите, спиращи на тях.

Наш репортер се свърза със зам.-кмета по обществен ред и сигурност Йордан Ставрев, който опроверга твърденията на пловдивчанина.

„Няма никаква разлика кой е на бариерата – полиция или общинска охрана. Ние не можем да ограничаваме хората, които влизат с колите си – било там по работа, или по лични причини. Да, пускат се всички коли, но които нямат стикер за паркиране и са спрели – биват глобяван от нашите служители”, обясни Ставрев. Той допълни, че в момента се изготвя заповед от Община Пловдив, която да регламентира цялото паркиране и пропускателен режим в зоната.

„Когато влезе в силата наредбата, тогава можем да ограничаваме колите, които да влизат, тъй като трябва да стъпим на нормативна уредба.   След това на живеещите в зоната, както и на хората, които имат офиси и обекти, ще бъдат раздадени пропуски и чипове за бариерата. Освен това в момента тестваме електронната система, която разчита номерата на колите – престоят им, влизане и излизане, като тогава ще е по-лесен контролът”, обясни Ставрев.