Населението на България ще умира все по-младо. Пловдивско е сред малкото области в страната, където се очаква средната продължителност на живота на населението да прескочи прага на 73-годишна възраст. Градовете, където се прогнозира тя да бъде най-висока са - София (74,8г.), Кърджали (74,5г.), и морската ни столица Варна, която има еднакъв коефициент с Пловдив – 73,6 години.

В града под тепетата продължителността на живота е в 1,7 по-висока от средното за страната.

Националния статистически институт отчита спад в очакваната средна продължителност на предстоящия живот на населението с близо 2 години. Това сочи статистиката, която измерва животът на новородените при хипотезата, че няма изменения в интензивността на наблюдаваната смъртност през дадената година. 

Последните изчисления на НСИ отчитат, че средно българинът живее до 71.9 години. Тези данни са изчислени за периода 2020 - 2022 г., като спрямо предходния период (2019 - 2021 г.) тази цифра намалява с 1.7 години.

Един на четирима починали мъже е бил в активна възраст, Пловдив с ниска смъртност спрямо странатаС близо 20% е спаднал броя на починалите спрямо предходната година

Прави впечатление, че средната възраст, в която настъпва смърт при българското население, до съвсем скоро е била 75 години. Това е и най-високата продължителност на живота от столетие насам. Тя се е задържала от 2012г. до 2021г.. 

От таблиците на НСИ става ясно още, че обичайно – възрастта, в която умират мъже и жени се различава. И в двата случая обаче тя е намаляла с около 3 години за последните няколко години. По последни данни средната очаквана продължителност на живота при мъжете е 68.3 години, докато при жените е със 7.5 години по-висока - 75.8 години.

Спрямо 2012 през 2022 г. при мъжете наблюдаваме намаление на продължителността с 2.3 години, докато при жените с 1.8 години.

Всъщност жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната. Териториалното разпределение на очакваната продължителност на живота на места е бележи осезаемо разграничаване. Така например най-голяма е разликата между двата пола в област София, където жените ще живеят с 8.4 години повече от мъжете. Най-малка пък е в област Шумен - 5.9 години.

На този фон средната продължителност на живота на населението в градовете е с 3 години по-висока - 72.8 години. Докато населението в селата живее до приблизителна възраст от 69.8 години. Спрямо 2012 г. за населението в градовете е намаляла с 2.1 години, а за населението в селата - с 2.2 години.