"Парадайс Гардън Резидънс“ отново загуби дело срещу Община Пловдив за терена зад хотел „Санкт Петербург”. Казусът е свързан с мълчаливия отказ на кмета на Пловдив за премахването на тоалетната в частния парцел.

През октомври 2020 година, Административен съд – Пловдив е уважил щенията на Солак, но след жалба във висшата инстанция, магистратите са отменили решението на първоинстанционния съд.

От "Парадайс Гардън Резидънс“ са поискали постройката да бъде премахваната, тъй като тя е вредна в санитарно-хигиенно отношение и опасна за здравето на хората битова сграда.  Искането е било направено още на 5 юли 2019 година, но след законоустановения период Байрям Солак не е получил отговор.

Именно този мълчалив отказ е бил атакуван от Солак, а Административен съд – Пловдив е уважил исканията на дружеството.

В мотивите на съда е записано, че, в случаите, когато е налице опасна сграда кметът на Общината трябва да вземе съответните мерки. От представената експертиза ставало ясно, че тоалетната е опасна за здравето и са налице  предпоставките в ЗУТ за премахване на вредна в санитарно отношение сграда. 

Байрям Солак с нова съдебна победа срещу Община Пловдив за парка в КършиякаСъдът отмени мълчаливия отказ на кмета за премахването на тоалетната в парцела

Казусът е отнесен до втора инстанция - Върховният административен съд, след жалба на кмета на Пловдив. В молбата главният юрист на общината е поискал за отмяната на акта на първа инстанция, като го е определил като незаконообразен.

На подобно мнение са били и магистратите от ВАС, които са определили решението на Административен съд – Пловдив като недопустимо.

„Липсва разпоредба, която да му вменява задължение за произнасяне с такъв акт по искане или по сигнал на граждани или други лица за наличие на строежи, подлежащи на поправяне, заздравяване или премахване по този ред. Противно на приетото от административния съд, кметът на общината действа в условията на оперативна самостоятелност и негова е преценката да издаде или да откаже издаването на заповед по чл.195, ал.4, 5 или 6 от ЗУТ, а не на трети лица. Именно поради липса на задължение за произнасяне от кмета на община Пловдив по направеното от дружеството искане, липсва и формиран мълчалив отказ и съответно годен предмет на обжалване, в който смисъл е и константната практика на Върховния административен съд”, се казва в мотивите на Върховният административен съд.

Така решението на Административен съд бе отменено, а дружеството на Байрям Солак отново загуби поредната съдебна битка с местната власт. Освен това бизнесменът ще плати и разходите по делото.

В средата на март "Парадайс Гардън Резидънс“ отново атакува процедура, свързана с терена зад хотел „Санкт Петербург” в Административния съд, но загуби делото. Фирмата на Солак е подала жалба срещу заповедта на кмета на Пловдив от 22 януари. Последната е свързана с избор на изпълнител по обществената поръчка за ремонта на обществената тоалетна за 43 000 лева. 

Байрям Солак тръгна срещу заповед на Зико за парка зад хотел "Санкт Петербург", но загуби делотоКметът пусна процедура за избор на изпълнител за ремонт на тоалетната в спорния терен