"Имах честта дори да станем приятели с дядо Неофит. Обичаше Троянския манастир, направи ми впечатление още тогава неговият тънък усет за смирение. Взимаше смирено и кротко прошка. Мисля, че неговото желание беше да бъде погребан в Троянската Света обител", това каза архимандрит Григорий от Троянския манастир пред БНТ. 

Днес службата в Троянския манастир ще бъде по-различна. Ще извършим заупокойна света литургия. Имах честта да познавам отблизо Негово Светейшество и радостта да му служа". Това разказа игуменът на Светата обител архимандрит Григорий.

„Дядо Неофит не е пропускал година и храмов празник, в който да посети манастира”, допълни той.

„Искам да споделя нещо, което съм казвал на много малко хора. Лично бях свидетел как, още като митрополит, Неофит се наведе на много по-нисък от него чин духовник и най-искрено поиска прошка и целуна ръка. Това се случи пред мен”, спомня си архимандрит Григорий.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит почина на 78-годишна възраст в 22:22 часа в сряда след продължително боледуване във Военномедицинска академия в София. Причината за кончината му е многоорганна недостатъчност, съобщиха от Светия Синод.

Синодът ще се събере на извънредно заседание днес сутринта и ще обяви действията си след смъртта на патриарха.

Официално от синода съобщиха на 29 ноември м.г., че главата на БПЦ е във ВМА, приет е бил с белодробно заболяване. Стана ясно, че е бил поставен в медикаментозна кома, а в храмове в цялата страна бяха направени молебени за здравето му.