Централното управление на Агенцията по вписванията е обжалвало решението на окръжния съд в Пловдив, с което беше допуснато вписването на сделката за придобиването на варненските акции в панаира от бизнесмена Георги Гергов.

Решението на съдия Симеон Захариев е от началото на седмицата и той постанови, че е окончателно. Делото беше по жалба на Георги Гергов чрез фирмата „Пълдин Туринвест“ срещу отказа за вписване в Търговския регистър на увеличаването на капитала ѝ с акциите на община Варна в Пловдивския панаир.

От Агенцията се позовават на чл. 25, ал. 4 от Закона за търговския регистър. Този текст казва следното: "Съдът разглежда жалбата в състав от един съдия в закрито заседание по реда на глава двадесет и първа "Обжалване на определенията" от Гражданския процесуален кодекс. Решението на съда подлежи на обжалване в 7-дневен срок от съобщаването му на жалбоподателя и на агенцията пред съответния апелативен съд, чието решение е окончателно".

Този текст дава право и на двете страни да обжалват пред апелативния съд и Агенцията се възползва от него, обясниха от институцията.

Според юристи при окончателно решение няма какво да се обжалва, но адвокат Веселина Александрова, общински съветник от "Демократична България" в Пловдив твърди, че това не е така.

"Агенцията по вписванията се позовава на съдебна практика. Четиримата лидери на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" се обърнаха към институцията, като приложиха съдебна практика, според която Агенцията е страна в този процес и има право да си защити отказа до последна инстанция", каза Александрова пред 24 часа. По думите й съдия Симеон Захариев се е позовал на друга съдебна практика, според която Агенцията по вписванията не е страна и не може да обжалва.

"Казусът с Пловдивския панаир е достатъчно обществено значима тема, за да се мине през всички възможни инстанции и да се създаде съдебна практика", убедена е Александрова.

В Апелативния съд в Пловдив няма образувано дело по казуса с панаира.