„Деца ми са в чужбина – в Англия, Белгия, Щатите. Искам да мога да отида при тях. Но преди всичко, искам да съм здрава. Независимо че съм на толкова години, държа на здравето си. Надявам се всичко да е наред”. Това сподели 73-годишната Емилия Желева, която бе първата ваксинирана обитателка на пловдивския Дом за възрастни хора „Св. Василий Велики”.

Днес в града стартира втората фаза на имунизирането, която ще обхване институциите за възрастни. Ваксините се поставят от медици от МБАЛ "Свети Пантелеймон". В пловдивския дом, който е един от най-големите общински в страната, се очаква да бъдат ваксинирани 69 от общо 150 домуващи и 16 души персонал. Първоначално 90 възрастни са изявили желание да получат дозите от препарата, но след консултации с личните им лекари е установено, че не е препоръчително заради заболяванията им.

„Първоначално минахме през всяка една стая и говорихме с всички. Някои бяха категорично за, знаеха за ваксината и искаха веднага да бъдат имунизирани. Други казаха, че ще говорят с близките и с личния си лекар. Имаме и 5-6 човека, които не могат сами да вземат решение, затова сме се обърнали към техните близки”, разказа пред TrafficNews Марина Петрова, която от 13 години работи в дома като специалист социални дейности.

Директорката Нина Христова пък е доволна, че са успели да организират много добър цикъл на ваксинацията.

„При нас са ходещи, разумни, на свободен режим хора. Те имат информация и подхождат с голямо желание и интерес към процеса на ваксинация. Всички споделят, че страхът от пандемията ги е накарало разумно да подходят към този проблем и да се интересуват дали има смисъл от ваксината”, посочи Христова.

Обитателите на Дома за възрастни в Пловдив чакат ваксината срещу COVID-19, за да гушнат внуците90 от 160-те домуващи са заявили желание да получат дозите от препарата