В страната тече подготовката за преминаване към втората фаза от плана за ваксинация срещу COVID-19, която ще обхване домовете за възрастни хора. 15 000 домуващи и 11 хиляди души персонал имат право да се ваксинират. Колко от тях желаят да го направят, ще стане ясно най-вероятно следващата седмица.

В пловдивския Дом за възрастни хора „Св. Василий Велики”, който е един от най-големите общински в страната, преобладават привържениците на ваксините. 90 от 160-те домуващи са заявили желание да получат дозите от препарата, за да могат спокойно да гушнат внуците си, с които не са се виждали от месеци. Половината от персонала, който е от 80 човека, също ще се имунизира.

 „Първоначално минахме през всяка една стая и говорихме с всички. Някои бяха категорично за, знаеха за ваксината и искаха веднага да бъдат имунизирани. Други казаха, че ще говорят с близките и с личния си лекар. Имаме и 5-6 човека, които не могат сами да вземат решение, затова сме се обърнали към техните близки”, разказа пред TrafficNews Марина Петрова, която от 13 години работи в дома като специалист социални дейности.

Тя е щастлива, че успяват да се справят в условията на световна пандемия и да не допуснат огнище на COVID-19 в дома. Обяснява, че спазват строги противоепидемични мерки. Имат обособени стаи, в които изолират пенсионерите със симптоми на вируса. Носенето на маски е задължително. Веднъж седмично от Дезинфекционна станция дезинфекцират всички помещения и коридори в сградата.

„Ноември беше най-тежкият месец.  Не им позволявахме да излизат извън дома, дори не разрешавахме да се разхождат по коридорите и да се срещат. Купувахме им лекарствата, продукти. Носехме им храна в стаите. Персоналът имаше защитно облекло”, обяснява Петрова.

Изненадващо и за самата нея, възрастните хора изпълнявали всичко и били много спокойни. Дори затворени по стаите, между тях не възникнали конфликти – напротив, започнали още повече да си помагат. А част от преболедувалите дори влезли в ролята на медицински сестри и обслужвали своите приятели, които карали по-тежко COVID-19.

Сред тях е и 80-годишната Виолета Ангелова. Жената изкарала леко заболяването, дори нямала температура и с радост помагала на болните на етажа. Сега й предстои консултация с личния лекар заради множеството хронични заболявания.

„Искам да се имунизирам, защото не мога да видя децата”, признава Виолета и очите й се пълнят със сълзи. Лятото бях при тях. Дъщеря ми е в Гърция, не мога да отида при нея, ако не се имунизирам. Тя е там семейна вече и няма да се върне”, разказва тя. В България има трима внука и петима правнука. Но се страхува да се вижда с тях, за да не ги зарази.

Няма никакво притеснение относно ваксините. Казва, че в продължение на 20 години, докато е живяла в Гърция, си е поставяла ваксина срещу грип и благодарение на това почти не се е разболявала. А и е на мнение, че всяко лекарство има странични ефекти, дори аналгина и аспирина.

Да прегърне внуците и правнуците мечтае и 86-годишната Василики Станева. Тя също е категорична, че ще се ваксинира, за да може да ходи при децата, които не е виждала от 10 месеца, да си пазарува и да бъде по-самостоятелна.

„Само по телефона се чуваме. Ваксината е нашето спасение”, категорична е гъркинята. Тя призовава повече хора да се ваксинират, за да може тази напаст да изчезне.

Сред преболедувалите в дома е и 80-годишният Димитър Колев. Бившият военен развил бронхопневмония и се наложило да постъпи в болница. Бил хоспитализиран в бившата Окръжна болница и е изключително благодарен на лекарите там, на които дори е написал благодарствено писмо.

„През това време видях много чудеса, много мъки. Видях хората как се мъчат. Човек, който не е минал оттам, не знае нищо. Как се гърчат. Очите им пълни със сълзи. Как лекарите идват, стискат им ръката. Хората искат на момента да благодарят, но нямат сили. Нямат въздух. На всяко една легло има кислородна бутилка. Не искам да говоря. Най-радостното беше, когато някой го изписват. Когато лекарят кажеше на сестрата да приготви документите на човека, защото вече е здрав, тогава не само той се насълзяваше от радост, но и аз. Тежко, трудно е. Затова според мен трябва всеки да се имунизира, за да предпази хората, с които живее, децата, внуците, правнуците”, споделя Димитър.

Изключително емоционално приема пандемията дългогодишната преподавателка Евгения Тимнева. „Светът онемя, светът изтръпна. И старо, и младо, и бедни, и богати вярвам, че всяка вечер са протягали ръце за помощ. И аз в самотните вечери и дългите нощи си шепнех дано молитвата ми бъде чута. Дано изчезне смутът в изплашената ми душа. Дано. И ето интелектуалният елит на човечеството реши да помогне, като измисли ваксина срещу коронавируса. Вярвам, че всеки ще я приеме положително, както и аз”, казва жената.

Според нея обаче балканският синдром е всяко ново начало да посрещаме с мрънкаме и с отрицание.

„Тази ваксина се посрещна двупосочно. Едни я одобряваха, други я отричаха. Но аз я възприемам положително и ще се ваксинирам. Съзнавайки, че и без оръжие хората могат да се убиват. Колко черни забрадки, колко изплакани очи, колко мъка и страдание ще намалеят с този вирус, макар че може да не изчезне завинаги”, казва преподавателката. Тя благодари на медиците на първа линия, които ежедневно рискуват живота и здравето си.

Колебания относно ваксините пък имат 78-годишният Петко Колев и 73-годишната Емилия Желева  „На тези години закога да се ваксинирам? Давам път на младите. Само природата ще ни спаси. Каквото ни е писано, това е”, казва мъжът.

Емилия споделя, че няма достатъчно информация за страничните ефекти. „Моите деца са в чужбина – в Англия, Белгия, Щатите. Тяхното мнение за ваксините не е положително. Може би и те нямат достатъчно информация”, казва жената. Въпреки това обаче ще се ваксинира.