Пет случаи на ухапани от кърлежи са регистрирани само за последната седмица в Пловдив. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция пред TrafficNews. От началото на април случаите в града и областта са общо 11.  

От началото на годината са доказани общо 6 случая на заболели от Лаймска болест, причинена от ухапване от кърлеж. Няма регистрирани болни от Марсилска треска, заяви д-р Милена Панайотова – шефът на дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ.

Времето сега е подходящо за кърлежите - влажно, топло. Нека хората бъдат внимателни какви места посещават, да оглеждат телата си след разходки особено по затревени пространства“, препоръча специалистът. 

За варицела и скарлатина РЗИ отчита приблизително сходни темпове на заболеваемост в Пловдивско. За април броя на заразени с варицела в бил 280. Заболелите от скарлатина пък са наброявали 129. Грипната вълна отдавна е отшумяла. 

Отчита се обаче голям ръст на зaболелите от COVID-19 в Пловдивско, които през април са били с близо 80 случая повече. За изминалия месец в областта са регистрирани общо 273 случая, като в предходния март са били 197.

Това обаче не бива да е повод за притеснение, посочват от здравната инспекция, защото хора, които боледуват тежко, почти няма. За месеца е бил регистриран един смъртен случай от респираторния вирус.

На този фон Пловдивско отчита по-нисък процент на 14-дневна заболеваемост спрямо страната. По последни данни в региона тя е около 26 на 100 000 души, докато в България – 31 на 100 000.

Данни на НЦЗПБ сочат, че за периода от 27 април до 2 май са регистрирани 880 случая на COVID-19 в цялата страна. За седемте дни преди това те са били 1251 случая, т.е. с около 30% по-малко. Няма обаче особена промяна в броя на положителни проби, които през въпросната седмица са били 7.13% от всички изследвания,  за седемте дни преди това - 7.51%.

Разпространените новите варианти на респираторния вирус, всички региони в страната продължават да са в „Етап 0“ на заболеваемост.