"Газпром" напуска 5 от бензиностанциите си в Пловдив и на тяхно място влиза Shell. "Газпром" запазва обектите си на Карловско шосе и срещу търговски център "Форум" в Тракия. Магазините в бензиностанциите вече са празни, всички отличителни знаци на руската компания са свалени и е въпрос на дни обектите да бъдат ребрандирани. 

В Комисията за защита на конкуренцията има внесено предложение за придобиване от страна на "Шел България" на пет бензиностанции, собственост на пловдивската "Емко-М". 

Сделката, която включва магазини за бързооборотни стоки в бензиностанциите, може да засегне пазара на дребно на горива в страната, каза Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в съобщение, публикувано на нейния уебсайт. 

Базираната в Пловдив „Емко-М“, в която съдружници са Кольо Паничарски и Емил Мирчев, генерира приходи в размер на 1,4 млн. лева през 2019 г. в сравнение с 1,9 млн. лв. през предходната година, става ясно от последния ѝ годишен финансов отчет, публикуван в търговския регистър. Двете фирми имат отношения - преди около 20 години марката „Емко-М“ изчезна от Пловдив, тъй като собствениците подписаха договор за фрайчайзинг именно с „Шел“. Той обаче бе за наем на бензиностанции. По-късно обектите на „Емко-М“ бяха отдадени на франчайз на руската „Газпром“ чрез сръбското ѝ дъщерно дружество. 

Shell с централа в Лондон присъства в България от 1991 г. насам, като развива дейност в търговията на дребно с моторни горива, доставките на авиационно гориво, както и в проучването и добива на нефт и газ. В момента компанията има 106 обекта в България.