Седми месец жителите на едно от най-пострадалите карловски села Слатина не могат да си стигнат до земеделските земи заради срутения мост на река Стряма, който е свързвал селото със съседното Розино. Хората се обръщат към бъдещите депутати с апел да направят спешни промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за бедствията и авариите, за да бъдат скъсени сроковете за възстановяване на разрушената от наводненията през есента инфраструктура.

Земеделието е основен поминък на хората в Слатина. Повечето от жителите на селото имат стотици декари земеделска земя от другата страна на река Стряма. От месеци са принудени да изминават по около 40 км всеки ден обходен път през съседните села, за стигнат до земите си и да ги обработват.

"Не може да се мине от никъде и вече какво може да се отглежда - нищо. Аз трябва да мина 15-20 км Столетово, Кърнаре и хората взеха да се отказват вече", каза Танко Димов пред БНТ.

"Пшеница, ечемик, зърнени култури...около 150 дка са залети от водата. Там където е завъртяла водата при едни следващи дъждове най-малко още 30-40 дка ще бъдат залети", коментира Иван Иванов - земеделски производител от Слатина.

А след месец и половина започва розоберът.

"Разходите стават двойни и тройни и розите, както знаете, от година на година и цена нямат, това е нашата надежда да изкараме нещо. Просто се чудим дали изобщо да гласуваме на кой да разчитаме, държавата отсъства, ние сме едни от потърпевшите", каза Румяна Колева.

"Първо мислите за България и населението на България, после за другите. Законодателството като такива екстремни ситуации като бедствено положение се нуждае от спешна реформа", заяви Йорданка Семкова - председател на Инициативен обществен съвет.

Седми месец коритото на река Стряма не е почистено от земната маса. До края на април проектът за новия мост ще бъде готов. Според община-Карлово за изграждането му ще са необходими около 3 милиона лева.

"Внасяме проекта, но трябва да има финансиране, ще пуснем и процедура за избор на изпълнител. Такива мостове може да ги правят няколко фирми в България", допълни Емил Кабаиванов - кмет на Община Карлово.

Възстановяването на моста е важно за хората и защото е най-прекият път, по който те могат да отидат до най-близката аптека да си купят лекарства.