Жителите на село Славовица сигнализираха, че втора седмица в селото няма улично осветление. Това обаче притеснява всички там, защото в населено място живеят предимно възрастни хора.

Според кмета на Славовица липсата на осветление е предпоставка за престъпления и пътнотранспортни произшествия. Той е твърди, че решението на проблема е в общината, тъй като селото няма собствен бюджет и реално е с вързани ръце.

Славовица е родното място на Александър Стамболийски - министър-председателяj на България между 1919 и 1923 година. Днес, за съжаление, селото е едно от обезлюдяващите в страната и в него постоянно живеят предимно възрастни хора. Нощем става зловещо заради липсата на улично осветление.

"Вечерно време ме е страх да замръкна. Сам човек съм и боклукът преди не ни се изхвърляше навреме".

Кметът на Славовица обяснява, че решението на проблема зависи изцяло от община Септември. Преди 10 дни е сигнализирал за липсата на осветление.

"На 1-ви започнах с докладните записки до кмета г-жа Рачева. Подадох първа докладна записка Никакъв отговор, никаква реакция от общината. Междувременно звънях и на 112 два пъти", каза Веселин Вресков - кмет на с. Славовица.

Напрежението назрява допълнително, когато изненадващо на място отива общински съветник, който влиза в трафопоста и собственоръчно пуска осветлението, но само на част от селото. Всичко може да се греда в социалните медии.

"Добър вечер, сега да ви покажем как се оправя осветлението на село Славовица със смяната на един бушон. Кой има право да влиза в тези трафопостове? Кметът ли? Там си има лица, които са оторизирани за тази работа", казва общинският съветник Асен Гаджев във видеото.

"Като общински съветник ще сигнализирам трудова инспекция да се извърши проверка лицето, което бръкна в таблото на какво основание го е направило, има ли документ, сертифицирано лице, оторизирано ли е да работи", каза Иванка Кърджийска - общински съветник.

Екип на БНТ потърси за коментар кметицата на община Септември, но тя не се отзова.

 

 

 

 

Снимки: БНТ