Тежки хлопки, тъпани и акордеони огласят от сутринта центъра на квартал Секирово в Раковски. Всевъзможни страховити кукерски маски, както и комични образи на гримирани и преоблечени като булки мъже, симпатични мечоци и строги стражари с пушки гонят злото и болестите от хората. Сред участниците има и 2-годишни малчугани, облечени в народни носии, които заедно с възрастните се хванаха на дълго право хоро.

Празникът е част от Международния фестивал на кукерските и маскарадните игри „Кукове“, който се провежда за 22-ри път. Традиционно участниците достигат около 2000 човека от всички райони на България и гости от Румъния, Словения, Сърбия, Македония, Ирландия, Гърция.

Жури от фолклористи и музиколози оценяват съставите по регионалната им специфика, сценично поведение, маски и костюми. А за най-добрите има и награди. Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове“ в Раковски е вторият по големина, след този в Перник. Той се организира всяка година преди Великденските заговезни и е едно от най-пъстрите събития в региона.

Заражда се по идея на покойния кмет Франц Коков, който останал очарован от „Сурва“.