Детска площадка с модерни съоръжения за игра вече  радва децата на Първенец. Тя е направена по инициатива  на кмета на селото Ренета Плевнелиева. Заедно с помощта на колеги изготвят проекта „Зеленото сърце на село Първенец”. В подготовката се включва и Виктория Чалъкова,  учител в местното училище. 

Кметът на община „Родопи” посети готовия обект, финансиран от Министерство на околната среда и водите и Предприятието за управление на  дейностите по опазване на околната среда(ПУДООС). По време на обиколката той беше придружен от кмета на селото Ренета Плевнелиева. 

Общата стойност на проекта е 9999,98 лева. Проектните дейности включват озеленяване и възстановяване на зона за отдих и детска площадка в непосредствена близост до детска градина „Пролет” в селото. Наред с ремонта на оградата е изградена бетонова площадка, покрита с ударопоглъщаща настилка. Върху нея са монтирани две детски съоръжения – люлка и комбинирано детско съоръжение. Около алеите са поставени пейки и кошчета за отпадъци. 

С новата детска площадка се подобряват възможностите за игра на децата, които дават живот на селото. Надявам се, че ще им донесе много безгрижни часове на увлекателни занимания. Продължаваме с политиката за създаване на добри условия за игра, отдих и спорт на децата и младите хора”, коментира кметът Павел Михайлов след обиколката. „Очаквам от кмета на селото и родителите да се погрижат за поддръжката, доброто състояние и опазването на съоръжението.” Кметът каза още, че догодина паркът ще бъде разширен с още три детски съоръжения за игра.

„Детската площадка е нашият подарък за децата на село Първенец за идващото лято. Виждате колко е красиво, затова от всички нас зависи да пазим красивата си придобивка”, призова кметът Ренета Плевнелиева. Тя припомни, че след къта за игра в парк „Чинара”, това е втора подобна детска площадка на територията на село Първенец.