Пред паметника в парка „Могилата” в Крумово десетки жители на селото  почетоха паметта на загиналите за Освобождението на България. Официални гости на събитието бяха кметът на община „Родопи” Павел Михайлов, кметове на населени места от общината и общински съветници. Тържеството уважиха още заместник-областният управител Евелина Апостолова , началникът на Пето Районно управление и директори на учебни заведения.

Тържеството започна с шествие на ученици от ОУ „Христо Ботев” в Крумово. Заупокойна панихида отслужи местният свещеник отец Костадин. Последва патриотичен рецитал, изпълнен от деца от основното училище в селото.

Кметът на община „Родопи” изрази своята признателност, като поднесе букет цветя пред паметника в историческия парк, който носи спомена за погребението на 9 войници и двама офицери от руската войска.

„Руско-турската война е една война, в която са участвали над 300 хиляди души – руси, литовски войни, черногорци, сърби, финладски войници, българското опълчение. Дадени са над 30 хиляди жертви. Тук, на наша територията в населените места на община „Родопи” също са се водили тежки и жестоки битки. На 3, 4 и 5 януари под командването на ген. Йосиф Гурко и под прякото командване на генералите Веляминов, Шилдер-Шулднер,  Шувалов, Краснов и много други,  руската армия успява да разбие многохилядната армия на Сюлейман паша . Това е последната битка, преди подписването на СанСтефанския мирен договор.

Скъпи жители на Крумово, скъпи гости, нека сведем чела пред паметта на героите!”, каза в словото си кметът Павел Михайлов.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на община „Родопи”, Областна администрация, кметство Крумово, общинки съветници, училището в селото и граждани.

В подножието на  „Могилата” в Крумово вечен покой са намерили  руски войници и офицери. На 4 януари 1878 година, в нощния бой при село Караагач с черкезките сили намерили своята смърт 9 войници и двама офицери. Телата им били пренесени в лазарета на Пашамахале/днешно Крумово/, където те били погребани по християнски от местното население.

След Освобождението са издиганити паметници и е оформен малък мемориал.

Тържеството завърши с  възстановка на шипченските боеве, пресъздадена от комитет „Родолюбие”.