Спират се свижданията в пловдивските болници. Няма обаче да се преустановява плановият прием на пациенти. Това съобщи председателят на ОКЩ Дани Каназирева по време на брифинг, след среща с управителите на болниците в областта. По време на срещата е било решено още, че от понеделник ще се увеличи броят на леглата за лечение на коронавирус, като ще бъдат върнати бройките от месец ноември. Тогава областта разполагаше със 1159 легла за терапевтично лечение и 103 интензивни.

Връща се заповедта за разпределение на пациентите по други болници, в случай, че дадено здравно заведение е със запълнен капацитет. Такъв случай вече има в карловската болница - няколко пациенти от там вече са били транспортирани в УМБАЛ "Св. Георги".

99 ще бъдат леглата, гарантирани само за Спешна помощ. Те ще бъдат разпределени във всички болници. 

Връща се и едно от ограничения за ресторантите в областта. В тях ще може да звучи музика, не по-силна от 85 децибела. Целта е да бъдат ограничени "дневните партита" до 23:00 часа. 

През изминалата седмица от Спешна помощ са реагирали на 265 случая, свързани с коронавирус. Наблюдава се нарастване на броя на сигналите, смятат от ръководството. 

"Екипите нямат проблеми с хоспитализация на хора, надяваме се, че няма и да има. С наличните легла ще се справим, електронната система работи, свободните легла се отразяват навреме", заявиха оттам. При прием в болница се правят и бързи антигенни тестове на пациентите. 

В УМБАЛ "Св. Георги в момента са настанени 116 души за терапевтично лечение и 14 - за интензивно. Запълнени са 70% от интензивните легла, заяви д-р Карен Джамбазов. По думите му, е възможно болницата да поиска помощ от страна на командировани служители на други здравни заведения. Има готовност и за превръщането на други отделения в такива за лечение на пациенти с Ковид.

Според Джамбазов решението за спиране на плановия прием трябва да бъде взето разумно, тогава, когато се установи, че броят на заболелите е преминал определен праг.