С приемане на почетен караул от 61-ва Стрямска механизирана бригада от председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, на площад „Васил Левски“ в Карлово започна тържественото отбелязване на 143 години от избора на първия в страната Градски съвет.

След преминаване в тържествен марш, председателят на Народното събрание, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народните представители генерал Константин Попов – председател на Парламентарната комисия по отбрана, Борис Ячев – председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, Красимир Ципов, Данка Зидарова-Люртова и Веска Ненчева, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, заместник-областният управител на Пловдивска област Димитър Керин, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков, общински съветници и общественици положиха цветя пред паметника на Васил Левски.

Водосвет за здраве и благополучие на Карлово и неговите жители в храм „Свети Николай“ отслужи Негово Високоблагоговейнство отец Марко Тодоров - архиерейски наместник на Карловската духовна околия.

Пред паметната плоча на храма слово-ретроспекция за случилото преди и по време на избора на Първия градски съвет, произнесе Калина Несторова – уредник в Исторически музей - Карлово.

Цветя бяха положени и пред паметната плоча на дома на Васил Караиванов – първият демократично избран кмет на града.

Шествието, водено от военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, стигна до паметната плоча на Васил Караиванов на сградата на Община Карлово. Положени бяха венци от името на държавни и общински институции. За живота и дейността на В. Караиванов припомни неговият правнук Стефан Караиванов.

На тържественото заседание на Общинския съвет в зала „Васил Караиванов“ исторически обзор на събитията от началото на януари 1878 година в Карлово направи Мария Деянова – директор на Историческия музей в града.

Приветствия поднесоха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на ОбС Доньо Тодоров, бригаден генерал Деян Дешков и кметът на общината д-р Емил Кабаиванов.

Председателят на Народното събрание припомни, че още с първите си стъпки избраният съвет на Карлово доказва, че се води от идеите на Възраждането и национално-освободителното движение. Още в първите дни на свободата членовете на съвета посвещават силите си на това да окажат подкрепа на вдовиците и сираците, оцелели по време на Страшното през лятото на 1877 година в Карлово. „…Да бъдеш наследник на тези светли имена и възрожденски личности е гордост, но и огромна отговорност за днешните управници на Карлово!“, подчерта Цвета Караянчева.

„…Днешният ден е ден на почит и преклонение пред паметта на нашите предци, които направиха възможно Карлово да бъде първият град с демократично избран Градски съвет. Днешният ден за всички карловци е и ден на гордост, защото са малко градовете в България, в които в началото на всяка календарна година идват първите държавници. Но днешният ден за нас е и ден за самооценка и размисъл: какво ние – като дух, като енергия, като мисъл – ще допринесем за развитието на нашия град и нашата община?.. Нека онази страна на везната, в която е нашият принос, да тежи все повече и повече! Да бъде вечна паметта на нашите предци, които положиха началото на местното самоуправление в Карловската долина! Честит празник!“, каза в приветствието си д-р Кабаиванов.