Жителите на село Брестник искат отново да има спорт в селото. Преди 10 години Брестник можеше да се похвали с най-хубавата спортна база в региона, с отбор, който играе в професионалния футбол и със страхотна инфаструктура. Отборът домакинстваше на стадиона във Втора лига, а и Ботев Пловдив игра един полусезон на съоръжението в Източната "Б" група, след като се премести в Брестник заради подмяна на терена на стадион "Христо Ботев". Пловдивските клубове, както и други български отбори като Литекс например провеждаха зимната си подготовката в Брестник.

Всички тези неща обаче вече са в миналото. В момента стадион "Беркут" е заключен и тъне в бурени. Той се е превърнал и в паркинг, след като вътре има много коли и микробуси. Отборът на Брестник вече не съществува дори и в окръжните групи, а в момента се поддържат само два набора от школата (набори 2009 и 2010), но те не тренират в селото. Отборите нямат нужда от домакински стадион, защото турнирите за тези възрасти се играят на няколко стадиона в Пловдив. По нашата информация децата от школата на Брестник тренират на базата на Спартак.

В Фейсбук е създадена група "Да си върнем стадиона в Брестник" с близо 700 човека, в която хората искат стадионът да бъде възстановен и отново да има спорт в селото. Все още обаче няма никакво решение кога отново стадионът ще отвори врати и ще може да се използва за спорт. Със сигурност ще трябва да се направи и ново тревно покритие, защото сегашното е унищожено.

Футболният отбор на Брестник играе в "Б" група в периода 2009-2011, играе и с Левски в турнира за Купата на България, но двубоят е преместен на "Лаута". През сезон 2013-2014 Брестник прекратява участие в Югоизточната Трета лига, а по-късно и отборът е закрит. Най-предното класиране на отбора е шесто място в Източната "Б" група през сезон 2009-2010.

Стадионът преди и сега

“Стадионът не функционира и целият е в бурени. Вътре има и много коли и микробуси. Фирмата е дадена на съдия изпълнител и никой няма достъп до съоръжението. В същото време младите хора искат да играят и да гледат футбол. Стадионът е даден на концесия за 25 години, която изтича през 2028г. По този начин се лишава селото от спорт. Концесионерът плаща наема от 1500 лева на година, което е жалко. Ако оставените коли са на частен паркинг за една седмица ще му вземат повече пари. Правят се спортни състезания в Първенец, а тук в Брестник нямаме никакъв спорт. Хората искат да спортуват. В концесията беше залегнало и да се издържа отбора, но такъв няма вече от доста години. Децата ни могат да играят само в Пловдив. Тук всичко е заключено и не може да  се играе дори и на изкуственото игрище. Не се вижда, че скоро нещо ще се случи. Младите хора много държат да има спорт. Трябва да се случи нещо, дали да се върне концесията и да се даде на друг човек или Общината да поеме, но нещо трябва да се случи”, заяви кметът на село Брестник Атанас Шопов пред TrafficNews.

“Не е приятно това, което се случва. Преди играхме постоянно на изкуственото игрище без проблем, а сега няма спорт в селото, въпреки че разполагахме с най-добрата база”, заявиха пред TrafficNews млади жители на Брестник, които са спортували на стадиона.

Потърсихме за коментар и бизнесмена Владимир Маринов, който направи стадион. Той беше лаконичен и заяви, че няма нищо общо със съоръжението от 2012г.