Собственикът на автосервиз в Първомай, обвинен за незаконна търговия с въглища, успя да се измъкне от грандиозна санкция. Йордан Йорданов, който вече се сдоби с глоба в размер на 10 000лв., успешно обжалва наказателно постановление на  Държавна агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/. С последното агенцията налага на дружеството „Йорданов Груп“ ЕООД имуществена санкция в размер на 30 000лв. заради засечени нарушения в наредбата за употреба на твърди горива.

Спорът между държавната агенция и Йорданов премина през Районния съд в Първомай, където частникът обжалваше на първа инстанция санкцията си. Тогава магистратите решиха, че инспекторите правилно са наложили наказанието, което не удовлетвори собственикът на сервиза. Затова той прехвърли казусът към Административен съд в Пловдив. В спорът се произнася и Окръжна прокуратура-Пловдив, която заключва, че решението на съда в Първомай трябва да остане в сила.  

При разглеждане на делото било установено, че през ноември 2021г. е извършена проверка на автосервиза му в Първомай. В хода на проверката са приобщени фактура за доставка на над 31 тона въглища от „Феникс 77“ ЕООД, както и касови бележки за продажна на над 16 тона от тях. Припомняме, че за същото Йорданов вече получи глоба от 10 000лв. за търговия без лиценз.  

Глобиха с 10 000лв. собственик на автосервиз в Първомай, търгувал незаконно с въглищаВ обекта му са били продадени над 16 тона от твърдото гориво

Магистратите от Пловдивския съд обаче смятат, че за да е извършено нарушение на наредбата, е необходимо първо да е налице разпространение на твърди горива, и второ, тези горива да не са етикетирани по регламент.

„От приобщените писмени и гласни доказателствени средства се установява, че от страна на дружеството е извършена продажба на въглища, но липсват каквито и да било доказателства, които да обосновават несъмнен извод, че същото „…е разпространявало твърдо гориво““, се посочва в становището на съда.

Предвид че инспекторите не са присъствали на самата продажба, а обосновават глобата си с наличието на чували без етикет, съдът заключва, че правоприлагането не може да почива на предположения. Затова по преценка на пловдивските магистрати решението на съда в Първомай бива отменено. С това наказанието на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор за санкция от 30 000 лв. пада. Освен това институцията бива осъдена да плати на Йордан Йорданов и фирмата му близо 3000лв. за разноски по делото.