На мястото на нерегламентирано сметище по пътя от Куклен за село Руен ще разцъфти медоносна гора. Инициативата е на община Куклен и ще се реализира в седмицата на гората от 1-ви до 7-ми април. Това е първата от поредицата дейности за по-зелено бъдеще на общината, включващи облагородяването не само на незаконни сметища, но и създаване на повече зелени площи на територията.

Старото сметище по пътя за Руен на площ от 3 декара, се превръща в дом на над 300 медоносни дървесни и растителни видове, като акация, липа, люляк, халезия, читалпа, кестен, лавандула и други. Поляната ще бъде затревена с медоносен микс от цветни и тревисти видове.

Любопитно е, че за да бъдат здрави пчелите, също като хората се нуждаят от разнообразна храна и особено от разнообразен цветен прашец. Когато събират предимно от един източник на цветен прашец липсва разнообразие в диетата и растящите пчелни ларви не се развиват пълноценно.

В бъдещата горичка ще се поставят покрити беседки за по-голямо удобство на жителите и гостите на Куклен.

Очаква се облагороденото място да се превърне в едно от любимо зелено кътче за разходка и отдих извън градското ежедневие.

"Освен безспорната полза от заличаването на нерегламентираните сметища и облагородяването на повече зелени площи, инициативата ни има за цел и принадена стойност. Децата да обикнат природата и да научат повече за пчелите и важността им за екосистемата.” подчерта Мария Белчева.

Идеята е новата гора на Куклен, която предстои да се оформи, в бъдеще да бъде място за провеждането на „зелени“ инициативи и мероприятия.