Строителството на язовирното съоръжение на яз. Тополица 2 в Асеновград се е извършило без необходимите книжа и проекти. Това заяви по време на инспекция на място министърът на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков. Той бе категоричен, че по време на строителните дейностите там е царяло абсолютно безхаберие. На практика се касае за авария на абсолютно незаконен строеж, а проблемът датира още от възлагането на поръчката, заяви министърът.

Припомняме, че голямата аварията на язовира стана през януари 2022г., когато и са изготвени книжа за укрепването на язовирната стена. Преди това през 2021г. държавната компания "Монтажи" ЕАД ремонтира съоръжението и изгради нов изпускателен кран. В края на декември строителите решили да го завирят, за да направят тестове. Малко след това бил открит и теча. В опит да отстранят малкия теч работниците на място започнали да копаят от външната страна на язовира. Така тонове земна маса се свличат надолу и се отваря огромен разлом в язовирната стена.

„Не може по този безхаберен начин да се отнасяме към строителството. Да няма одобрени проекти, да няма разрешение за строеж, да няма надзор. Да няма на кого да се търси отговорност. Е сега това, което правим, е да даваме едни пари за ремонт на авария на обект, който на практика няма строителни книжа“.

2019, 2020, 2021 година – търсете си вината тогава, допълни регионалният министър.

ДНСК направи проверка и се установи, че 400 язовира са в лошо състояние. Възлага се проектиране, плащат се проектиране, сключват се договори, а накрая не се одобряват проекти и ремонти се правят без проекти“, заяви Иван Шишков.

Аварията ще трябва да бъде предотвратена и да се направи укрепване на стената. Но няма гаранция, че това няма да се случи отново, допълни регионалният министър.

В проверката на съоръжението присъстваха и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, началникът на Дирекцията за национален строителен контрол инж. Деляна Панайотова, заместник-кметът на Община Асеновград инж. Стоян Димитров и др.

 

Повече за това, което констатира инспекцията му на място от язовир Тополово 2, вижте във видеото: