ВиК-Пловдив влиза като страна по делото за водата на Белащица. Административен съд е конституирал водното дружество по казуса със Санитарно-охранителни зони /СОЗ/ „Калоян дере I“ и „Калоян дере II“, чието учредяване бе обжалвано от бившите концесионери „Европейски пътища“ АД и „Холсим Кариери материали Пловдив“ АД .

Припомняме, че обособяването на СОЗ на практика парира добивната дейност на двете компании. Това бе още един от способите, които институциите – „Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, РИОСВ и ВиК-Пловдив, се опитаха да приложат като едновременно да решат проблема с недостига на вода в Белащица, и заедно с това блокират намерението за нова експлоатация на находищата над селото.  

Учредяването на зоните обаче бе обжалвано от „Европейски пътища“ и „Холсим“, като делото в момента е в процес.

Водните каптажи остават прът в колелото на концесионерите над БелащицаВАС отказа да спре изпълнението на заповедта на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район"

На свое заседание от 1 август магистратите са постановили, че „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД следва да бъде конституирана като заинтересована страна в процеса. Мотивите са, че дружеството е един от органите, инициирал процеса по учредяване на Санитарно-охранителни зони около водните каптажи и следва да има думата. 

Съдът е дал на ВиК-Пловдив срок до 25 септември да даде становището си по жалбите на „Европейски пътища“ и „Холсим“ и да представи писмени доказателства. За тази дата е насрочено и следващото заседание.

Пред медията ни адвокатът на жителите на Белащица поясни, че от въвличането на „Водоснабдяване и канализации“ не се очаква обрат по делото. Ясно е обаче, че те ще се застъпят за съществуването на санитарни зони около „Калоян дере I” и Калоян дере II“, чийто ресурс подпомага снабдяването на населеното място с вода.

До този момент водното дружеството не беше въвлечено в казуса, който доведе дори до протести и искане на оставки. Заради липса на представител на Басейнова дирекция, която е основна страна по делото, жители на Белащица се събраха пред сградата на институцията в Пловдив и поискаха директора Васил Узунов да напусне поста. В крайна сметка протестиращите бяха поканени на разговор, в края на който бе постигнато споразумение да се организира тристранна среща между Басейнова дирекция, ВиК-Пловдив и протестиращите.

Напрежение пред сградата на Басейнова дирекция в Пловдив, десетки поискаха оставката на шефаТе го обвиниха в безхаберие и цинизъм, а той ги увечи, че защитава обществения им интерес