С нареждане на кмета на Община "Родопи" Павел Михайлов разчистиха незаконното сметище в Крумово, научи TrafficNews. Периметърът около жп линиите, който кметицата Румяна Самоковаревасе използваше за "временно" депониране на боклуци, придоби различен облик.

Общината е изпълнила в срок предписанията, наложени от Регионална инспекция по околната среда и водите, която извърши проверка след серия от материали за нерегламентираното сметище. Бе констатирано струпване на отпадъци на площ от около 100 м2, след което РИОСВ нареди незабавно да се прекрати практиката по съхраняването на отпадъци на нерегламентирания терен и даде срок до 12 август да се предприемат мерки за почистване.

При последваща своя проверка екоинспекторите са установили, че община "Родопи" е изпълнила и двете предписания. Замърсяването е почистено. Преустановени са дейностите по извозване и временно складиране на отпадъци от опаковки, уточняват РИОСВ.

Припомняме, че до този развой на събитията се стигна след подаден граждански сигнал, че от „Чистота“ изхвърлят отпадъците от преливащите контейнерите в селото в незаконното сметище. Проверка на медията ни установи, че тази практика е въведена от кмета Румяна Самоковарева. Разпореждането ѝ било с цел да се ограничи разпиляването на боклуци в населеното място. Сметта стоеше насред нищото, докато от фирмата, с която има сключен договор за сметоизвозване, не дойдат да си ги приберат.

 След материал на медията ни Самоковарева реши да се противопостави на гражданското недоволство от въведената практика, и с пост във фейсбук уведоми , че спира уборките на отпадъци, тъй като местните "безделници" не оценяват начина ѝ на управление. 

Надяваме се порената акция по почистване да не наследи съдбата на предходните. TrafficNews ще продължи да следи темата и облика на мястото.

Повече за това как се стигна до намесата на институциите, може да прочетете тук:

Жители на Крумово алармират за незаконно сметище, боклуците - хвърляни от "Чистота"Кметът на селото потвърди дейността на служителите си, но отрече да е нерегламентирана

Кметицата на Крумово спира уборките на отпадъци след граждански сигнали, че "Чистота" замърсяваКардинлната мярка Самоковарева наложи след притеснения на местни, че отпадъците се депонират на бившето незаконно сметище

РИОСВ нареди на Крумово незабавно да разчистят "временното депо" за отпадъци в селищетоЕкоинспетори направиха извънредна проверка на бившето незаконно сметище, която приключи с две връчени предписания