Земеделци и зърнопроизводители от Пловдивско блокират пътища днес в подкрепа на масовия национален протест. Митингът им застава срещу правителственото решение да се свали забраната за внос на зърно от Украйна. Очаква е да бъде включена и земеделска техника. 

Протестиращи ще затворят четири пътни артерии – международния път Пловдив-Хасково в района на Първомай, пътя Пловдив-Карлово в района на село Калояново, кръговото кръстовище на село Труд посока Строево, както и пътя Пловдив-Пазарджик до Орта хан (между Цалапица и Стамболийски). Предвидено е производителите да блокират четирите локации с кратък протест, след което през Пазарджик да се изтеглят към столицата, където ще се състои сборът на протестиращи от цялата страна.

Производители настояват за удължаване на срока за забраната за внос на украинско зърно, незабавно изплащане на компенсациите заради войната в Украйна, незабавно изплащане на държавната помощ на земеделските производители със 100 % пропаднали площи. Сред исканията им попада и преизчисляване на държавната помощ за земеделци, животновъди и пчелари и облекчаване на условията, свързани с Общата селскостопанска политика.

Припомняме, че протестите днес бяха инициирани и подкрепени от 24 организации. Ще бъдат затворени главни пътища, транспортни възли и гранични пунктове. Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания, а във вторник ще се преместят пред Министерския съвет, предупредиха земеделците.

Денков: Ние ще определим от кои украински стоки какви количества бихме могли да закупимГотови сме да подновим диалога във всеки момент, каза още премиерът

Протестът им идва на фона за думите на премиера Николай Денков, който ги призова към диалог. Той изрази готовност за преговори във всеки един момент, като в същото време увери, че България е уредила контрол над зърното, което ще бъда внасяно то Украйна.

Подчерта, че органите непрестанно следят за качеството на храните с оглед осъществяващата се война. „Основният проблем, който се поставя от протестиращите, всъщност вече е решен. Решението се намира в споразумението, което беше изградено и обяснено от ЕК и Украйна. Два пъти лично разговарях с министър-председателя на Украйна, тъй като неговата държава поe ангажимента да наложи ограничения на специфични групи стоки според държавите и техните изисквания, така че да не се пресити пазарът и да не се създадат проблеми за земеделските производители във всяка една държава. От нас се очаква да определим по кои стоки какви количества бихме могли да приемем. Това е решение, което правителството иска да приеме след обсъждане със съответните браншови организации”, увери вчера на извънреден брифинг Денков.

Той заяви още, че правителството работи по промяна на методиката, с която се разпределят субсидиите, за да има по-балансирано разпределение между секторите.