От нас се очаква да определим от кои украински стоки какви количества бихме могли да приемем. Това заяви премиерът Николай Денков на извънреден брифинг след като ден по-рано определи българските зърнопроизводители, че са „терористи”.

Денков за протеста на зърнопроизводителите: Аз с терористи не преговарям!

„Правителството никога не е отказвало диалог с организациите в аграрния сектор. Още на 25 юли се срещнах с представители на 35 организации в животновъдния сектор. На срещата присъстваха освен министърът на земеделието и храните (Кирил Вътев), и министърът на финансите Асен Василев. Тогава с малки изключения, всички присъстващи организации подкрепиха отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна”, каза Денков без да уточнява колко от присъстващите организации са били на зърнепроизводителите и колко от тях са били за вдигане на забраната за внос на украинско зърно.

Според него същите организации участват в работните групи по стратегическия план в земеделието. „Кабинетът е готов за диалог с представители на тези организации”, заяви Денков.

Ден преди националните протести на зърнопроизводителите в България премиерът обясни, че основният проблем, който се поставя от протестиращите, вече е решен.

Относно сигурността на зърното от Украйна, което би трябвало да преминава и през радиоактивен контрол премиерът каза: „В България не са се допускали и няма да се допускат продукти, които не съответстват на стандартите. Има стриктен контрол на всички стоки, които се внасят от Украйна. От 1 октомври м.г. до влизането на забраната в сила на 3 май т.г. БАБХ е проверила 575 пратки зърно”.