Да се възроди идеята за прокарването на лифт от село Марково за хижа Здравец, поиска доц. Димо Христозов. Пенсионираният преподавател от Университета по хранителни технологии в Пловдив настоява да бъде реализиран проектът от средата на 80-те години на миналия век, който отдавна прашасва някъде в архивите на общината.

„По времето на кмета Димитър Бакалов (1986-1988) с надниците от работни съботници и лични парични вноски на гражданите бяха събрани над 5 млн. лева за изграждане на съоръжението. Изготвен бе и идеен проект за два лифта“, разказа преди време доц. Христозов. Единият трябвало да тръгне от Марково, а другият – от село Белащица. И двата трябвало да достигнат до хижа „Копривките“. За обекта се намерил и изпълнител в лицето на чешката фирма „Татра Пума“. Партийните началници от средата на 80-те години дори ударили първа копка в Марково.

След това се замълчало и никой не обяснил къде отишли събраните пари от пловдивчани, каза доц. Димо Христозов. Бившият преподавател твърди, че реализирането на проекта е от ключово значение за развитието на парк „Родопи“ и ще осигури на пловдивчани евтин и екологичен транспорт до планината, какъвто столичани имат на Витоша, пише rodopi-info.com.

Идея на Христозов е да се повтори старият модел и вместо да се чака финансиране от държавата или от Европа, пловдивчани сами да построят съоръжението. „Днес се събират пари за всякакви каузи, а каква по-хубава от тази градът да се свърже с планината с екологичен транспорт. Туризмът е здраве и ще е много добре да е достъпен за всички“, призова Христозов. Той предложи преди време Пловдив и съседните общини „Родопи“ и Куклен да направят заедно проекта, а за финансирането да се поканят големите фирми от региона. Хората пък могат да участват с доброволен труд.

Христозов лично запознал кмета на Пловдив Здравко Димитров с идеята за лифта. От Община Пловдив са изразили готовност да организират обществено обсъждане на подобен проект, както и да потърсят мнение от експерти.

Ако идеята се приеме, могат да се водят разговори със съседните общини и с представители на бизнеса за намирането на евентуални инвеститори.