Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов посрещна пловдивския митрополит Николай, който освети възстановения храм в село Чурен.

Литургията продължи повече от два часа, а  Светата обител се оказа тясна да събере десетките миряни, дошли да получат божията благодат по време на церемонията.

На откриването присъстваха председателят на ОбС „Родопи“ Георги Цанков и заместник-кметът на общината Емилия Иванова.

По стара традиция кметът на общината посрещна  Негово Високопреосвещенство митрополит Николай пред входа на църковния храм.

„Свидетели сме на изграждане на храма, свидетели до края на живота си ще сме и на този тържествен ден. След толкова години отново се чу  камбанен звън  в Чурен. От днес имам още една задача - да работя с още по-голяма самоотверженост и още повече усилия, за да издигна нивото на нашата община до високото ниво, което чувствам днес.“

Кметът Павел Михайлов връчи на  владиката дар – ювелирен архиерейски посох, символизиращ духовна власт.

„Винаги, когато съм извън храма, ще нося този похос с украса. В молитвите ми община „Родопи“ ще присъства с  апостолския призив към благовестие как да бъдем „ловци на човеци“. Тази наша мисия следва да изпълняваме – всеки на своето си място“, каза преди тържествената литургия митрополит Николай.

Църквата в селото, което е едно от най-високите в община "Родопи" и се намира на 1400 метра надморска височина е възстановена с труда и даренията на местни жители и благодетели. Ремонтът започва през 2015 година, като в него се включват четирима местни и свещеник. Днес храмът е с красив иконостас, поставен е голям полилей. Местните хора са дарили покривки, свещници, икони и други вещи за храма.

Митрополит Николай се обърна към вярващите, дошли на службата, със слово за величието на жертвата Христова Той благодари на кмета и председателя на Общинския съвет за топлото посрещане и пожела здраве и благоденствие.