Пандемията от коронавирус и ограничителните мерки отмениха традиционните за Тодоровден кушии. Традиционно, всяка година в Пловдивска област се провеждат надбягвания с коне, колесници, провеждат се конкурси, на които се награждават най-красивите коне. Програмите на честванията включват също надбягвания с римски колесници, конкурсе за най-добри "теглачи" и "орачи" и дори специални награди за най-грозните коне, избрани от специално жури.

В Пловдивска област празникът се отбелязва в Асеновград, Ново село, Житница, Царацово и други населени места. Проверка на TrafficNews.bg показа, че тази година честванията са отменени, за да бъдат спазени указанията на здравните власти. Причината са ограниченията за събиране на големи групи хора, споделят организаторите на събитията. 

По традиция Тодоровден чества през първата събота от великденския пост. Празникът започва рано призори, когато жените месят краваи в чест на конете, наричани копито, конче, или кукла, боговица. Формата им много често бива конска подкова, а някои са омесени във формата на конче, често възседнато от ездач. Вари се и жито, което, заедно с кравайчетата, се носи в църква, а после се раздава на хора и коне. Отчупващият обикновено благославя конете, пожелава да се плодят и множат.

Още при изгрев се сплитат и гривите и опашките на конете, украсяват се с цветя и мъниста и животните се отвеждат на водопой.

Към обяд идва и любимото на всички българи конно състезание – кушия. Кушиите често са съпроводени с големи празници и награди. Някои казват, че и магаретата трябва да се гонят в кушии, за да не бъдат сполетени от гутурач (конска болест, при която се втвърдяват вратните жили). Победителят в състезанието обикаля по домовете на всички съселяни, за да честити празника. Всички го посрещат радушно и напояват коня му с вода.

Дните от седмицата преди Тодоровден се считат за най-лошите в годината. Тачели се най-вече за предпазване от болести, а всеки ден бил свързван с различни суеверия. Разбира се, в наши дни поверията са разпространени в отделни региони и рядко се спазват.

Припомняме, че празникът се проведе миналата година, когато в страната тепърва се налагаха ограничителни мерки срещу коронавируса. Тогава в Асеновград бяха отличени Зейна и Тара, които спечелиха "приза" за най-бърз и най-красив кон.

Зейна е най-бързият кон в Асеновград, Тара - най-красиваЗа пръв път тази година участниците, които мериха конските сили, бяха едва 8