В първия ден на годината десетки момичета и млади жени от Калофер ще пресъздадат древния обичай „парен петел”. При него се приготвя украсено с босилек и здравец менче с „мълчана” вода, в което всяка девойка оставя пръстена си. Рано на Васильовден жените избират най-духовитият и разговорлив мъж, който вади пръстените и нарича за женитба, здраве, берекет, успех и късмет. Веднага след това „се попарва“ петел. Празничното хоро се повежда заедно с жертвеното животно, което се изпича и се раздава на присъстващите.

Двестагодишният обичай е организиран на две места - в махала Навачка и край Черковния мост, където се изпълнява леденото мъжко хоро.

Подобно на ладуването, целта на обичая е да предскаже момата за кого ще се омъжи през годината и какъв ще бъде занаятът на младоженеца.

Привечер младежите се събират, палят голям огън на открито, а неомъжените девойки поставят в медно бакърче своите нишани – пръстени, гривни или други украшения. Менчето престоява цяла нощ под звездите, а сутринта на Нова година младежите отново се събират и под звуците на народна музика се нарича на всяка мома какъв жених ще се падне през годината. След това се извива хоро на площада. 

Обредът се прави всяка година за берекет и щастлив брачен живот.

В Калофер тръгнаха и сурвакарите.