Издънка от хилядолетния Сливенски бряст е на път да се превърне в един от новите символи на град Раковски. Дръвчето, което е подарък на общината от кмета на Сливен Стефан Радев, е засадено в парка край Приказната гора.

Мястото явно му харесва, а местните се надяват, че ще остане тук в следващите няколко века. Стария бряст, символ на Сливен, се намира в центъра на града. Той е природен феномен на възраст около 1100 години. Обиколката му при корена е над 5 метра и 65 сантиметра, а височината му достига 10 метра.

Старият бряст е исторически знак на Сливен, намерил място в герба на града, за поколения наред той е място за срещи. В исторически аспект Старият бряст е единственото дърво, останало от вековната гора Magna Silva Bulgarica, простирала се от Родопите до Черно море, а според преданията - Сливен възниква на мястото на тази стара гора.

През 2014 г. уникалният бряст стана Европейско дърво на годината, като победи в надпревара с дървета от още девет държави. Това бе обявено на церемония в сградата на Европейския парламент в Брюксел.

Четири години по-късно обаче стана ясно, че дървото е поразено от смъртоносна инфекция - така наречената "холандска болест". Сега издънките, които са посадени в различни части на България, са шанс този вид да бъде опазен за идните поколения.